„Oamenii din Ditrau spun ca nu pot manca paine facuta de maini negre”. Fost ambasador in Africa, mesaj de revolta. Cum a fost crescut copilul sau de „mainile negre”

analize

Ciprian Mihali, fost ambasador al Romaniei in Senegal, a dat publicitatii un mesaj emotionant despre cazul de la Ditrau, unde doi muncitori din Sri Lanka se confrunta cu ura a sute de localnici pentru ca sunt de culoare. Mihai a povestit cum a fost tratat copilul sau in Africa de catre localnici.

„Mana alba, mana neagra. Oamenii din Ditrau spun ca nu pot manca paine facuta de maini negre. Painea alba nu se face decat din maini albe, cred ei, acesti bieti oameni cu mintile mai intunecate decat orice mana din lume.

Am avut sansa extraordinara sa traiesc si sa-mi cresc un copil vreme de patru ani in Africa; iar de alti trei ani, sa-l duc la o scoala in care nu sunt mai mult de doi sau trei copii de aceeasi nationalitate intr-o clasa. Dar, mai ales, acest copil a avut norocul sa fie tinut in brate, leganat, sprijinit, protejat, hranit de multe maini negre, sa manance din aceeasi farfurie cu mana lui alba alaturi de maini negre, sa fie impodobita pe mana ei alba de maini negre.

Iar aceasta dragoste intre mana alba si mana neagra l-a facut pe acest copil sa fie mai senin in ganduri decat orice taran fricos din Ditrau. Murdaria nu e pe painea facuta de doi straini, ci in otrava picurata zi dupa zi de niste ticalosi de la Bucuresti si de la Budapesta, pentru care frica e cel mai eficient argument pentru a-i mentine pe oameni in aceeasi robie ca acum 500 sau 1000 de ani. Ticalosi care le-au zdrobit mintile lasandu-le numai mainile sa roboteasca in saracie si gurile sa repede ca niste papagali ce aud la televizor.

In 2013, in prima lui zi de gradinita africana, fiind primul copil ‘de culoare’ din acel loc, copilul nostru a fost pipait minute in sir cu manutele negre de zeci de copii care doreau sa se asigure ca este o fiinta reala, ca ei. Odata aceasta proba trecuta, nu-i mai despartea si nu-i mai speria nimic.

Nu cei doi muncitori din Sri Lanka sunt salbatici si nici mainile lor nu sunt murdare. Salbaticia, monstruozitatea este a celor care si-au pierdut si dramul de omenie pe care il aveau poate candva, pentru ca si l-au targuit pe mai nimic, pe niste minciuni cu care isi hranesc animalul urii cuibarit in mintile lor fricoase si chinuite”, a relatat Mihali.

Proprietarul brutariei din Ditrau, care a angajat doi barbati din Sri Lanka, si-a cerut scuze localnicilor pentru neplaceri si s-a oferit sa ii mute pe cei doi din procesul de productie. Oamenii nu au acceptat scuzele.

Proprietarul s-a oferit sa ii scoata pe cei doi muncitori straini din procesul de productie si sa ii puna sa lucreze in alta parte. El le-a spus oamenilor ca acestia nu locuiesc in Ditrau si nu vor fi „deranjati”.

Mai mult, barbatul a invitat oamenii care vor sa se angajeze la brutarie sa mearga la el si a spus ca de acum incolo va anunta orice intentie de angajare in asa fel incat sa se prezinte cei care vor sa se lucreze.

„Ne angajam ca orice decizie importanta in ce priveste firma noastra sa fie facuta publica inainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerandu-le oamenilor sa nu raspandeasca zvonuri. informeaza Mediafax. „Scopul nostru e sa rezolvam problema. Ne cerem scuze daca am jignit pe cineva, dar am angajat cetatenii straini cu forme legale. Va rugam sa nu raspanditi zvonuri neconfirmate”, a mai spus acesta.

Localnicii s-au contrazis daca sa ii accepte sau nu scuzele, stabilind in cele din urma sa redacteze o petitie in care sa apara toate pretentiile pe care le au.

Barbatul care a mediat intalnirea a spus ca petitia ar putea fi terminata pana luni si in ea vor aparea toate revendicarile localnicilor.

Acesta a multumit participantilor pentru „discutia civilizata” si pentru ca nu „au dat de lucru politistilor aflati afara”.

Peste 300 de persoane au participat, sambata, la Caminul Cultural din Ditrau, la o adunare populara unde s-a discutat situatia angajarii celor doi cetateni din Sri Lanka la brutaria din comuna. Oamenii au insistat ca nu vor emigranti in satul lor.

Firma are peste 90 de angajati, din care 18 sunt localnici, din Ditrau, iar restul din zona, iar pentru ca mai aveau nevoie de personal si nu gaseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, insa oamenii s-au aratat nemultumiti deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranti ilegali si s-au temut ca vor crea probleme.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: