Oamenii lui Voiculescu din CSM sar in apararea Adinei Florea. Tin cu dintii de Sectia Speciala

politica

Reprezentantii societatii civile din Consiliul Superior al Magistraturii sustin ca boicotarea lucrarilor plenului de catre unii magistrati din CSM este de natura a bloca functionarea unor institutii ale sistemului judiciar.

Reactia vine dupa ce, luni, sapte magistrati din CSM au cerut amanarea luarii unor decizii in ceea ce priveste Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitiei si asteapta publicarea rapoartelor GRECO si Comisiei de la Venetia, precum si organizarea unei dezbateri publice asupra activitatii sectiei.

„Apreciem ca este inadmisibil ca in desfasurarea activitatii plenului CSM sa se recurga la orice forme de conditionare intre membrii Consiliului, indiferent de forma si de incadrarea acesteia. Conduita de boicotare a lucrarilor plenului CSM este de natura a bloca functionarea unor institutii ale sistemului judiciar, ceea ce reprezinta inca un argument in plus pentru ca atributiile de numire si revocare a unor magistrati sa nu fie date in competenta exclusiva a plenului”, precizeaza Victor Alistar si Romeo Chelaru, reprezentantii societatii civile din CSM, intr-un comunicat transmis marti presei.

Acestia mentioneaza ca solicitarea pe fond este neintemeiata si nejustificata, imbracand un pronuntat caracter politic si nu juridic, dat fiind ca plenul CSM are obligatia de a indeplini procedurile stabilite de legile in vigoare si nu are dreptul sa se derobeze de responsabilitatile tratate de lege.

„Eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor care concretizeaza punerea in aplicare a prevederilor art. 883 si art. 885 din Legea 304/2004 actualizata este nelegala raportat la imprejurarea ca exista lucrarile finalizate si au fost inscrise pe ordinea de zi, moment de la care plenul este obligat de lege sa isi indeplineasca obligatiile in termenul legal. Este inadmisibil profesional ca unei autoritati publice de rang constitutional, cum este CSM, sa i se ceara ultimativ sa nu aplice legea pentru rationamentul ca nu suntem de acord cu prevederile acesteia, ori pentru acela ca trebuie asteptate puncte de vedere cu valoare consultativa pentru legiuitor care prin ele insele nu infrang caracterul imperativ al legii”, se arata in comunicat, citat de Agerpres.

Cei doi evidentiaza ca o asemenea abordare reprezinta un mesaj pentru magistrati ca pot sa refuze sa isi indeplineasca obligatiile de serviciu trasate de lege pana la o modificare a acesteia, ceea ce incalca ordinea de drept si statutul profesiei reglementat de Legea 303/2004.

Mai mult, acestia sustin ca in cazul de fata sunt si aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie si daca ar fi doar la nivel moral, precum si elemente de optiuni politice privind competenta de legiferare, ceea ce este strict interzis in activitatea judiciara si extrajudiciara a magistratilor.

„Gestul de zilele acestea a insemnat si sacrificarea intereselor instantelor de la nivel de judecatorie prin afectarea legalitatii calendarului privind procedura de concurs in baza art. 33 din Legea 303/2004, in conditiile in care aceste instante se confrunta cu un deficit semnificativ de personal, afectand astfel si interesele justitiabililor de a beneficia de un serviciu public de justitie prompt si eficient”, afirma reprezentantii societatii civile din CSM. „In concluzie, ne opunem categoric eliminarii respectivelor puncte de pe ordinea de zi a plenului CSM care ar avea consecinta incalcarii prevederilor legale in vigoare si obligatiilor profesionale individuale si colective”, conchid cei doi.

Andrei Nicolae Solomon – procuror, vicepresedinte al CSM, Andreea Anamaria Chis – judecator, Mihai Balan – judecator, Bogdan Mateescu – judecator, Cristian Ban – procuror, Florin Deac – procuror si Tatiana Toader – procuror au cerut, luni, amanarea luarii unor decizii in ceea ce priveste Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitiei si asteapta publicarea rapoartelor GRECO si Comisiei de la Venetia, precum si organizarea unei dezbateri publice asupra activitatii sectiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: