Oamenii pompeaza atat de multa apa din rezervele subterane incat axa Pamantului s-a deplasat, potrivit unui studiu

externe

terra

Oamenii au pompat atat de multa apa din rezervele subterane incat afecteaza inclinarea Pamantului, potrivit unui nou studiu, relateaza CNN.

Apele subterane furnizeaza apa potabila pentru oameni si animale si ajuta la irigarea culturilor atunci cand ploile sunt rare. Cu toate acestea, noile cercetari arata ca extractia persistenta de apa subterana pe parcursul a mai mult de un deceniu a schimbat axa pe care se roteste planeta noastra, inclinand-o spre est cu o rata de aproximativ 4,3 centimetri pe an.

Aceasta deplasare este observabila chiar si la suprafata Pamantului, deoarece contribuie la cresterea nivelului global al marii, au anuntat cercetatorii in studiul publicat la 15 iunie in revista Geophysical Research Letters.

„Polul de rotatie al Pamantului se schimba foarte mult”, a declarat autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor in cadrul departamentului de educatie in domeniul stiintelor Pamantului de la Universitatea Nationala din Seul, Coreea de Sud, intr-un comunicat de presa. „Studiul nostru arata ca, printre cauzele legate de clima, redistribuirea apelor subterane are cel mai mare impact asupra deplasarii polului de rotatie.”

De-a lungul timpului geologic, o axa care se deplaseaza ar putea afecta clima la scara globala, a declarat Surendra Adhikari, cercetator la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Adhikari nu a fost implicat in acest studiu.

Interiorul Pamantului este stratificat cu roci si magma care inconjoara un nucleu dens si fierbinte. Dar in stratul de roca cel mai indepartat exista cantitati mari de apa. Sub suprafata planetei, se estimeaza ca rezervoarele cunoscute sub numele de acvifere contin de peste 1.000 de ori mai multa apa decat toate raurile si lacurile de suprafata din lume.

Intre 1993 si 2010, perioada analizata in cadrul studiului, oamenii au extras peste 2.150 de gigatone de apa subterana din interiorul Pamantului, in principal in vestul Americii de Nord si in nord-vestul Indiei, potrivit estimarilor publicate in 2010. Pentru a pune aceasta cifra in perspectiva, daca aceasta cantitate ar fi varsata in ocean, ar creste nivelul global al marii cu aproximativ 6 milimetri.

In 2016, o alta echipa de cercetatori a constatat ca deriva axei de rotatie a Pamantului intre 2003 si 2015 ar putea fi legata de schimbarile in masa ghetarilor si a calotelor de gheata, precum si de rezervele de apa terestra ale planetei.

De fapt, orice schimbare de masa pe Pamant, inclusiv presiunea atmosferica, poate afecta axa de rotatie a acestuia, a declarat Seo pentru CNN.

Dar schimbarile de axa cauzate de schimbarile de presiune atmosferica sunt periodice, ceea ce inseamna ca polul de rotatie se misca si apoi revine la pozitia sa anterioara, a explicat Ki-Weon Seo.

Dezvaluirea impactului extractiei apelor subterane

Schimbarile unghiului axei Pamantului sunt masurate indirect prin intermediul observatiilor cu radiotelescoape ale obiectelor imobile din spatiu – quasarii – folosindu-le ca puncte fixe de referinta. Pentru noul studiu, oamenii de stiinta au luat datele din 2010 privind extractia apelor subterane si le-au incorporat in modelele computerizate, alaturi de datele de observatie privind pierderea ghetii de la suprafata si cresterea nivelului marii, precum si de estimarile privind schimbarile polului de rotatie.

Cercetatorii au evaluat apoi variatiile nivelului marii „folosind schimbarea masei de apa subterana din model”, pentru a preciza cat de mult din deplasarea axei a fost cauzata doar de pomparea apei subterane, a declarat Seo.

Redistribuirea apelor subterane a inclinat axa de rotatie a Pamantului spre est cu mai mult de 78,7 centimetri in aproape doua decenii, potrivit modelelor.

Modelele viitoare pot folosi observatiile privind rotatia Pamantului, a adaugat Seo. „Datele sunt disponibile de la sfarsitul secolului al XIX-lea”, a spus el. Cu aceste informatii, oamenii de stiinta pot privi inapoi in timp si urmari schimbarile din sistemele planetare pe masura ce clima s-a incalzit in ultimii 100 de ani.

Pomparea apelor subterane poate fi un colac de salvare, in special in partile lumii care sunt puternic afectate de seceta cauzata de schimbarile climatice. Dar rezervele subterane de apa lichida sunt limitate; odata secate, acestea se refac greu.

Iar extractia apelor subterane nu doar epuizeaza o resursa valoroasa; noile descoperiri demonstreaza ca aceasta activitate are consecinte globale neintentionate.

„Am afectat sistemele Pamantului in diferite moduri”, a declarat Seo. „Oamenii trebuie sa fie constienti de acest lucru”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: