life

Oamenii preistorici erau mai inteligenti decat se credea. Aproape 600 de topoare din obsidian, de acum 1,2 milioane de ani, au fost gasite in Etiopia

Aproape 600 de topoare din obsidian, vechi de cel putin 1,2 milioane de ani, au fost dezgropate in Etiopia, indicand prezenta unui „atelier de taiere” preistoric, potrivit cosmosmagazine.com.

Taierea este tehnica folosita pentru a face topoare de mana, care sunt adesea denumite „prima mare inventie a umanitatii”.

Realizate prin ciobirea unei bucati de piatra pentru a face o margine ascutita, topoarele de mana nu aveau manere, ci erau tinute in mana. Au o forma distincta de lacrima sau de para. Erau facute din silex sau, mai tarziu, din obsidian, un tip de sticla vulcanica.

Primele topoare dateaza de acum cel putin 1,5 milioane de ani si au fost gasite in Cheile Olduvai din Tanzania. Se crede ca topoarele de mana s-au raspandit in Africa, Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Europa cu aproximativ 500.000 de ani in urma. Ele se fabricau inca in urma cu 40.000 de ani. Nu se cunoaste un alt obiect care sa fi fost fabricat o perioada atat de indelungata.

Cercetarile anterioare au aratat ca atelierele de taiat au aparut pentru prima in Europa cu pana la 774.000 de ani in urma. Descoperirea din Etiopia aproape dubleaza estimarile anterioare.

Cercetatorii au descoperit 578 de topoare de mana ingropate in sedimente, toate, cu exceptia a trei, din obsidian. Ei au putut estima vechimea acestora analizand materialul din jurul lor.

Studierea topoarelor a aratat ca realizarea lor a fost similara, ceea ce indica faptul ca aici se afla un vechi atelier de taiere.

Nu se stie exact care hominizi au realizat obiectele. Un posibil candidat pare sa fie Homo erectus, care a aparut in urma cu aproximativ 2 milioane de ani in Africa si dispare din inregistrarile fosile cu aproximativ 100.000 de ani in urma.
Totusi, cercetarile dau descoperit un nivel de planificare atribuit adesea stramosilor umani de mai tarziu. Topoarele au fost prefabricate si depozitate, ceea ce sugereaza ca acesti stramosi umani aveau conceptul de imaginatie si pregatire in urma cu 1,2 milioane de ani.

„S-a afirmat ca, in vremurile vechi, mai multe activitati din viata de zi cu zi se desfasurau toate uniform in acelasi loc. Separarea activitatilor concentrate in diferite localitati, ceea ce indica un grad de planificare, in conformitate cu aceasta mentalitate, caracterizeaza hominizii de mai tarziu”, scriu cercetatorii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Inca o lovitura aeriana impotriva unei baze militare pro-iraniene din Irak. Nici Israelul si nici SUA nu confirma atacul

Un nou „bombardament" a facut victime in cursul noptii de vineri spre sambata la o…

8 minute ago

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

11 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

11 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

11 ore ago