Oare ei vor reusi? Marile provocari ale invingatorilor din Bulgaria: „Acum trebuie sa se lupte cu o nomenclatura puternica si cu structurile mafiote care o sustin”

externe

Victoria in alegeri a noului partid anticoruptie din Bulagria, infiintat doar cu doua luni in urma, este analizata cu optimism in marile publicatii din Germania. „Condamnati la succes”, scrie presa straina despre cei doi lideri ai partidului „Continuam schimbarea”, Kiril Petkov si Assen Vassilev.

„Kiril Petkov si Assen Vassilev sunt experti cu o reputatie serioasa, dar acum trebuie sa se lupte cu o nomenclatura puternica si cu structurile mafiote care o sustin”, arata un articol din presa germana. Un nivel de asteptare similar cu cel pe care l-au avut si alegatorii din Romania. Sunt sperante uriase in legatura cu un guvern reformist care sa se apuce serios de lupta impotriva coruptiei si a pandemiei.

Sub titlul „O speranta timida”, jurnalista germana Kathrin Kalveit  de la „Suddeutsche Zeitung” scrie, printre altele, ca „majoritatea alegatorilor se asteapta la schimbari radicale, la incetarea coruptiei, la o noua moralitate si la un stat functional. Este exact ceea ce mii de oameni au cerut in strada in vara anului 2020. Ei s-au saturat de un prim-ministru care a fost fotografiat cu lingouri de aur, teancuri de bani si arme in dormitor. Acest prim-ministru isi asculta rivalii si il proteja pe procurorul general, care nu ia foarte in serios urmarirea penala impotriva mafiotilor si oligarhilor. In ciuda reprosurilor constante de coruptie, Bruxelles-ul l-a lasat de obicei in pace pe Boiko Borissov – pur si simplu pentru ca  el nu a pus la indoiala regulile UE. Cu toate acestea, Borissov este considerat in continuare un patron al aceleiasi mafii.

Dar cine din Bulgaria poate forta schimbarea, cine poate stapani criza Covid? Bulgaria are cea mai scazuta rata de vaccinare din intreaga UE. La cele trei scrutine din acest an (…), un sfert din voturi au mers catre Borissov, care se prezinta ca un macho si un om al afacerilor. (…)

Cu toate acestea, la a treia alegere, pornind de la zero, un sfert din voturi au mers catre doi experti care au acreditari serioase, au fost educati in strainatate si nu au facut greseli majore ca ministri in guvernul interimar. Aceasta este inca o incercare a bulgarilor de a alege la conducerea tarii oameni fara constrangeri, reformisti nu doar in cuvinte. Daca Kiril Petkov si Asen Vassilev se vor ridica la inaltimea asteptarilor de care sunt insarcinati – nu este clar. Este la fel de neclar daca vor putea forma o coalitie. Pentru ca trebuie sa coopereze cu forte politice care, in trecut, s-au dovedit a fi nesigure si populiste. In plus, trebuie sa lupte cu o nomenclatura puternica si cu structurile mafiote care o sustin, ceea ce se va dovedi a fi o sarcina extrem de dificila pentru un partid nou, fara structuri organizationale si fara o baza proprie larga.

Cu toate acestea, o speranta timida este in crestere, in special in randul alegatorilor tineri care s-au saturat sa-si construiasca viitorul in strainatate, deoarece situatia din propria tara este insuportabila. Ei sunt cei care se bazeaza pe nou. Dar: doua treimi dintre bulgari nu au votat deloc, pentru ca, in mod evident, si-au pierdut speranta ca o forta constructiva mai poate lua nastere in peisajul partidelor din tara. Pe langa aceasta situatie, doar un sfert din populatie a fost vaccinata impotriva Covid-19, iar in tara izbucnesc teorii ale conspiratiei, ceea ce arata, de asemenea, ca oamenii s-au indepartat mult fata de stat si au o mare neincredere in fortele politice stabilite”, scrie jurnalista Catherine Calveith, citata de Deutsche Welle Bulgaria.

In ceea ce priveste rezultatele alegerilor, Barbara Jortel, care urmareste indeaproape si politica bulgara, a comentat in Tageszeitung ca, in mod clar, bulgarii nu si-au pierdut gustul pentru experimente. „Nici acum nu exista motive pentru un optimism excesiv. Pentru ca nici de aceasta data nu va fi usor sa se formeze o majoritate stabila. Daca va obtine un mandat pentru a forma un guvern, ‘Continuam schimbarea’ va trebui sa ia in considerare socialistii – o formatiune care insista mai degraba pe status quo. Dar, indiferent de diferitele lor afilieri, toti cei implicati ar trebui sa fie constienti de faptul ca ‘sa facem ca inainte’ nu mai este de ajuns. Si acest lucru nu se aplica doar afacerilor corupte ale celor de la putere, impotriva carora in 2020 zeci de mii de oameni au protestat timp de saptamani intregi. Se refera, de asemenea, la problemele actuale – mai ales la pandemie. (…) Inclusiv din aceasta cauza, trebuie sa se formeze rapid un guvern functional in aceasta tara. Pentru multi bulgari, aceasta ar putea fi in cele din urma o chestiune de viata si de moarte.”

Corespondentul ARD, Clemens Ferencote, scrie, de asemenea, ca sarcina imediata a lui Kiril Petkov este de a forma un guvern care sa lupte impotriva coruptiei si sa realizeze o reforma judiciara. Autorul schiteaza portretul lui Petkov: „Inalt si zvelt, in varsta de 41 de ani, este un pragmatic. Este un om care cauta solutii. Si cu usurinta. (…) Petkov are un dar al vorbirii si este convingator in aparitiile sale. Impreuna cu prietenul sau Vassilev, el este convins ca Bulgaria a fost privata de miliarde din venituri fiscale care s-au scufundat in canale obscure in timpul guvernarii de zece ani a fostului premier Boiko Borissov.”

Un articol amplu din ziarul elvetian Noye Zurcher Zeitung vorbeste despre acelasi lucru. Autorul Volker Pabst scrie ca Borissov este complet discreditat pentru cei care au participat la proteste. El este discreditat pentru clasa de mijloc independenta financiar care a aparut datorita sectorului IT in plina expansiune si a altor industrii care nu depind de contractele guvernamentale. Din aceasta zona fac parte Petkov si Vassilev, noteaza autorul articolului, comentand:

„Dar partidul conservator GERB (al lui Boiko Borissov) are un electorat loial. Conform tuturor previziunilor, trebuia sa devina totusi prima putere. Iar cea mai mare surpriza a acestor alegeri a fost ca a fost invins de noii veniti de la ‘Continuam schimbarea’. (…) Negocierile nu vor fi deloc usoare. Pentru ca o majoritate poate fi formata doar daca toate fortele politice care intra in calcul sunt angrenate impreuna in masina: reformistii liberali ai Bulgariei Democratice, partidul de protest al showmanului Slavi Trifonov si social-democratii (BSP). Dar, facand parte din establishmentul politic, BSP este ca o mantie rosie pentru taur – atat pentru DB, cat si pentru Trifonov. Iar showmanul, care are, printre altele, o atitudine de anti-politician, nu prea a demonstrat pana acum o disponibilitate la compromis. Pentru tabara reformista, insa, nu exista alta alternativa. Petkov si Vassilev exclud in mod categoric orice cooperare nu doar cu partidul GERB, aflat de mult timp la putere, ci si cu partidul minoritar turc DPS. Factorul decisiv in acest caz nu este identitatea etnica a celei de-a treia forte parlamentare, ci conducerea sa dominata de oligarhi, care, de-a lungul numerosilor sai ani la putere, a avut o contributie semnificativa la problemele statului de drept din Bulgaria. (…)

Tara are nevoie urgenta de un guvern clar structurat, si nu numai din cauza luptei impotriva pandemiei. Din cauza pretului ridicat al gazului care afecteaza intreaga Europa de sud-est, amenintarea unor probleme in timpul iernii planeaza si aici. Si fara un guvern capabil, cu prioritati clare, miliardele din fondul de redresare al UE ar putea face mai mult rau decat bine”, scrie Volker Pabst la finalul articolului sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: