Categories: externe

Oare primarul Firea intelege? Finlanda vrea sa scoata masinile personale din ORASE

Autoritatile finlandeze incearca sa dezvolte un plan care va elimina nevoia de a detine o masina in oras. Cheile aceste strategii: un transport in comun cu rute flexibile, masini autonome pe care le poti comanda si masini impartite de locuitori in sistem ridesharing, informeaza automarket.ro.

Orasele si traficul din orase asa cum le stim astazi se vor schimba radical in urmatorii 20 de ani, iar cea mai mare modificare a paradigmei transportului personal la nivel citadin va fi una care va afecta modul in care intelegem astazi conceptul de proprietate a masinii. Ei bine, prima imagine ilustrativa a noului concept vine dinspre Finlanda, acolo unde capitala Helsinki vrea sa elimine masinile proprietate personala din oras, urmand sa le inlocuiasca cu mijloace modernizate de transport individual si in comun.

Pe scurt, solutia finlandezilor de a scapa de traficul aglomerat din orase este de a elimina complet conceptul de sofer cu masina proprie din oras si de a pune la bataie tehnologia accesibila a telefoanelor inteligente pentru a dezvolta un sistem de transport rapid si convenabil, indiferent de gusturi.

Altfel spus, nu vei mai avea voie sa intri in oras cu masina proprie, iar in interiorul acestuia vei putea circula doar cu sistemul clasic de transport in comun sau cu alternativele ceva mai moderne care exista sau vor exista in viitorul apropiat: masini care pot fi inchiriate la minut din orice parcare (sistemul ridesharing), masini autonome care sunt chemate prin telefon si te lasa la adresa dorita sau autobuze la cerere. Mai mult, rutele pe care le abordeaza autobuzele, troleibuzele si celelalte mijloace de transport in comun nu vor fi fixe, ci flexibile, si se vor mula pe traseele si cerintele de moment ale locuitorilor orasului.

Conform oficialilor care lucreaza pentru Ministerul Transporturilor din Finlanda, scopul final al autoritatilor este de a elimina nevoia de a detine o masina proprie pana in anul 2025. Noua strategie care va fi implementata treptat de finlandezi, pe masura ce tehnologiile vor deveni disponibile, va avea scopul de a elimina problemele care sufoca orasele de astazi: congestia, plouarea, emisiile, consumul, accidentele si locurile de parcare.

In centrul intregii revolutii pe care o planuiesc finlandezii sta, evident, telefonul mobil, care va juca rol de centru de comanda, identificare si plata a fiecarui locuitor in parte. Iar scopul este acela de a transforma masinile in obiecte care sunt utilizate contracost de locuitori doar pe perioada in care sunt conduse efectiv. „Daca masina ta sta parcata 8 ore pe zi si tu platesti acel timp in contractul de leasing sau in pretul initial al masinii, exista sanse ca pretul platit de tine sa fie prea mare pentru nevoile tale”, spun finlandezii.

Conform planului nordicilor, un locuitor al orasului care are nevoie sa ajunga la birou sau la cumparaturi poate accesa o masina din orice parcare si o poate lasa in alta parcare, platind doar timpul efectiv de utilizare. Acelasi lucru se intampla si cu masinile autonome, care te vor taxa doar pe perioada utilizarii acestora. In schimb, daca un turist are nevoie de transport pe o perioada mai lunga, acesta poate accesa – tot prin intermediul telefonului – un plan tarifar preferential pe o perioada mai lunga, iar acesta va combina accesul la masinile de ridesharing sau la transportul in comun pentru ca experienta sa nu fie privata de nevoile de transport ale persoanei in cauza.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

29 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago