Obama, anunt crucial despre ISIS. Jihadistii nu mai au multe zile

externe

Presedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a afirmat miercuri ca Statul Islamic (SI) este ”in defensiva” in Irak si in Siria, precizand ca multi dintre liderii gruparii jihadiste au murit si numarul combatantilor sai a scazut, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”In prezent, pe teren in Siria si in Irak, Statul Islamic este in defensiva si noi suntem in ofensiva”, a declarat Obama la incheierea unei reuniuni cu echipa sa de securitate nationala la sediul Agentiei Centrale de Informatii (CIA).

Jihadistii ”n-au inregistrat din vara trecuta decat o singura operatiune la sol soldata cu succes. Conducerea sa a trecut prin luni dificile”, a afirmat Obama, estimand ca tendinta va continua in saptamanile si lunile urmatoare.

”Randurile combatantilor lor sunt estimate a fi la cel mai redus nivel de doi ani si tot mai multi dintre ei realizeaza ca lupta pentru o cauza pierduta”, a mai spus presedintele american.

Reafirmand ca singura modalitate ”de a distruge Statul Islamic” este de a pune capat razboiului civil din Siria, Obama a insistat asupra hotararii SUA de a-si continua eforturile diplomatice pentru incetarea ”acestui oribil conflict”.

Negocierile de pace privind Siria au fost reluate miercuri la Geneva, avand drept obiectiv instaurarea unei tranzitii politice, dar, in acest punct, ramane in continuare o prapastie reala intre Damasc si opozitie.

Subliniind faptul ca incetarea ostilitatilor in teren de sase saptamani a permis salvarea de vieti omenesti si accesul ajutoarelor umanitare, Obama a reamintit, de asemenea, in ce punct armistitiul este ”precar”.

Coalitia internationala formata din circa saizeci de tari si condusa de SUA a efectuat in mai mult de un an si jumatate circa 11.000 de lovituri aeriene impotriva jihadistilor in Siria si Irak, paralel cu operatiuni ale armatei siriene si ale aliatului sau rus, precum si ale fortelor irakiene.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: