Categories: news

Obiceiuri de Ajunul Craciunului. In Zorlentu Mare, preotul merge din casa in casa pentru a aduce vestea Nasterii Mantuitorului

Localnicii din Zorlentu Mare primesc acasa vestea Nasterii Mantuitorului chiar de la preotul satului, care, potrivit obiceiului din Ajunul Craciunului, merge cu Icoana din casa in casa.

„In Parohia Zorlentu Mare, in Ajunul Craciunului, se merge pe la casele oamenilor, pentru a se aduce bucuria nasterii Mantuitorului Iisus Hristos in sufletele si in familiile acestora, care se reintregesc la aceasta sarbatoare. Multi sunt plecati in marile orase din tara ori chiar in strainatate, iar noi, biserica, mergem sa le vestim nasterea Mantuitorului nostru, Iisus Hristos, si ii invitam sa isi deschida sufletele lor, pentru ca Mantuitorul sa se nasca prin sfintele taine, prin spovedanie, prin impartasanie si prin participarea la sfintele slujbe. De asemenea, este un prilej deosebit pentru noi, ca reprezentanti ai bisericii, sa le urez oamenilor, din toata inima noastra, sarbatori fericite si sa le cantam colinde”, relateaza preotul paroh Ilie Adrian Murariu, citat de Agerpres.

In Ajunul Craciunului, preotul merge in fiecare casa cu troparul Nasterii Domnului Iisus Hristos, pentru ca oamenii sa afle exact istoria acestuia. Pregatirile incep dimineata devreme, la biserica si inainte ca preotul sa porneasca prin sat cu crucea si cu icoana Nasterii Mantuitorului, sunt trase clopotele pentru a-i anunta pe satenii care il asteapta cu portile deschise. Odata cu vestea Nasterii, oamenii primesc nadejdea unei vieti mai bune si mai linistite. Obiceiul de la Zorlentu Mare se mai intalneste si in alte cateva localitati de pe Valea Pogoniciului, precum Mehadica sau Verendin.

Parintele Ilie Adrian Murariu spune ca in parohia sa au fost foarte multe obiceiuri legate de sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, cand colindatorii se strangeau si mergeau la casele oamenilor, insa astazi, din cauza depopularii satelor, foarte multe din aceste obiceiuri s-au pierdut.

„Parohia Zorlentu Mare era una foarte mare in Caras-Severin, fapt pentru care si obiceiurile erau numeroase, de la taiatul porcului, la colindatorii care mergeau in cete pe la casele oamenilor. Tot colindatorii mergeau si pe la casele fetelor nemaritate, tocmai acei petitori care nadajduiau ca isi vor impresiona viitoarele neveste. Din pacate, toate aceste obiceiuri s-au pierdut. Noi incercam, cu voia lui Dumnezeu, sa le reinviem, pentru a nu se pierde”, a mai afirmat preotul Ilie Adrian Murariu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

2 ore ago

La doar o zi dupa ce Nicusor Dan le-a promis bucurestenilor o noua sala polivalenta, Gabriela Firea anunta ca vrea sa construiasca o sala „multifunctionala” de 20.000 de locuri

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, propune in programul sau electoral, la capitolul "Cultura",…

60 de minute ago

Germania: Zece persoane ranite de fulger, la Dresda. Doua au fost resuscitate dupa ce au intrat in stop cardiac

Zece persoane au fost ranite, unele in stare grava, in urma unui fulger care a…

37 de minute ago

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

2 ore ago