„Obiectivul coalitiei de la guvernare este ca legislatia penala a Romaniei sa duca subordonarea justitiei in curtea de la Kiseleff”. Lista PMP privind efectele noului Cod Penal

politica

Obiectivul coalitiei de la guvernare este ca legislatia penala a Romaniei sa duca subordonarea justitiei in curtea de la Kiseleff, iar viteza cu care s-a desfasurat toata aceasta procedura si inclusiv votul final demonstreaza caracterul discretionar si aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente, afirma reprezentantii Partidului Miscarea Populara (PMP).

Intr-un comunicat de presa transmis luni seara, PMP spune ca Codul de Procedura Penala respecta o linie imprimata de evenimentele care s-au petrecut in timpul guvernarii PSD-ALDE – Ordonanta 13, insistenta in revocarea procurorului sef al DNA, modificarile la legile justitiei.

„Obiectivul coalitiei de la guvernare este ca legislatia penala a Romaniei sa duca subordonarea justitiei in curtea de la Kiseleff, iar viteza cu care s-a desfasurat toata aceasta procedura si inclusiv votul final demonstreaza caracterul discretionar si aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente”, afirma reprezentantii PMP.

Senatorul PMP Dorin Badulescu, membru al Comisiei parlamentare pentru legile justitiei da mai multe exemple care, in opinia sa, scot in evidenta si lipsa de viziune corecta, europeana si profesionista a Codului de procedura penala:

„Afectam esential institutia martorului. Astfel, martorul, o institutie esentiala in aflarea adevarului, va putea refuza sa declare faptele de care a luat cunostinta. Un alt exemplu este faptul ca este interzisa in timpul urmaririi penale comunicarea publica a oricarei informatii referitoare la faptele si persoanele care fac obiectul procedurii, cetatenii nu pot afla daca alesii lor sunt suspectati de coruptie. De asemenea, fostele sotii si actualele concubine ale infractorilor nu mai pot fi audiate in calitate de martori in dosarele penale. Au fost ignorate in mare masura criticile si recomandarile judecatorilor din Romania si ca atare reprezinta o involutie in crearea unui sistem de justitie penala modern si adaptat noilor realitati sociale, precum si o denaturare a scopului procesului penal si a politicii penale a statului. Dezbaterile nu s-au rezumat la transpunerea acestei directive. (…) Solutia rezultata insa este ca majoritatea dintre aceste modificari propuse astazi reprezinta solutii menite sa ingreuneze activitatea instantelor si a parchetelor, fara un studiu de impact cu perspectiva de a duce direct catre o reala bulversare a activitatii organelor judiciare, la slabirea justitiei din Romania”, arata senatorul PMP.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedura penala a fost votat luni seara, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa mai multe ore de dezbateri. PNL si USR au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”impotriva” si o abtinere.

Sedinta de plen s-a desfasurat in absenta lui Liviu Dragnea si a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase, care a fost propus de presedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informatii Externe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: