Occidentul se pregateste pentru dezmembrarea Rusiei: „Elitele din republicile non-slave se vor revolta”

analize

Performanta slaba a Rusiei pe campul de lupta si convingerea din ce in ce mai mare ca amenintarea nucleara a presedintelui rus Vladimir Putin nu ar trebui luata in considerare, i-au incurajat pe analistii occidentali si pe dizidentii rusi sa ceara public „decolonizarea” Rusiei, potrivit Foreign Policy.

Ei se refera aici la vasta Federatie Rusa, succesoarea Uniunii Sovietice care este formata din 83 de entitati federale, inclusiv 21 de republici non-slave.

Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa, o agentie independenta a guvernului american, ai carei membri apartin Camerei Reprezentantilor, Senatului si departamentelor de aparare, stat si comert ale SUA, a declarat ca decolonizarea Rusiei ar trebui sa fie un „obiectiv moral si strategic”.

Forumul Natiunilor Libere din Rusia, o platforma care reuneste politicieni si jurnalisti exilati din Rusia, a avut o intalnire la Parlamentul European de la Bruxelles la inceputul acestui an si promoveaza trei evenimente in diferite orase americane luna aceasta. A lansat chiar si o harta a Rusiei dezmembrate, impartita in 41 de tari separate, intr-o lume post-Putin, presupunand ca pierde in Ucraina si este inlaturat.

Analistii occidentali insista din ce in ce mai mult pe teoria conform careia dezintegrarea Rusiei se apropie si ca Occidentul nu trebuie doar sa se pregateasca sa gestioneze orice posibile razboaie civile care urmeaza, ci si sa beneficieze de pe urma fracturii ademenind natiunile succesoare bogate in resurse in sfera sa de influenta. Ei sustin ca atunci cand Uniunea Sovietica s-a prabusit in 1991, Occidentul a fost orbit si nu a reusit sa valorifice pe deplin aceasta oportunitate. Acum trebuie sa elaboreze o strategie pentru a pune capat amenintarii ruse o data pentru totdeauna, in loc sa-i ofere o rampa de lansare lui Putin.

Dar multi altii considera ca Rusia este o amenintare mai grava la adresa pacii si securitatii globale si avertizeaza impotriva emascularii unui inamic care, chiar daca este mai slab decat Occidentul din punct de vedere militar si economic, inca detine aproape 6.000 de focoase nucleare, militii armate si resurse vaste prinse in zone slab populate invecinate cu China.

Janusz Bugajski, cercetator principal la Fundatia Jamestown, a publicat, recent, o carte numita „Failed State: A Guide to Russia’s Rupture” (Statul esuat: Un ghid pentru dezmembrarea Rusiei). El sustine ca sanctiunile occidentale au contractat economia Rusiei si ca exista o „neliniste in numeroase regiuni cu privire la bugetele in scadere”. El pledeaza impotriva acordarii de garantii de securitate lui Putin.

Altii care sunt de acord cu aceasta gandire spun ca infrangerea lui Putin in Ucraina ii va distruge cultul omului puternic si il va expune ca un lider slab. Odata ce elitele din republicile non-slave vor simti ca Moscova nu este nici suficient de bogata pentru a le umple buzunarele, nici suficient de puternica din punct de vedere militar pentru a zdrobi disidenta, se vor revolta.

Serghei Sumlenny, director al Centrului European pentru Rezilienta din Berlin si fost redactor-sef la postul rus RBC-TV, a declarat ca Putin a controlat diversele natiuni corupandu-si elita si insufland teama de un conflict in stil Cecenia.

In 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, 14 dintre natiunile Rusiei si-au declarat suveranitatea. Campania sangeroasa din Cecenia cativa ani mai tarziu a fost conceputa pentru a descuraja si a disipa miscarile de independenta, in timp ce politicile puternic centralizate ale lui Putin au adus republicile presupuse autonome sub controlul Moscovei.

Dar razboiul din Ucraina l-a expus pe Putin ca fiind un om dezamagit, slab, nedemn de imaginea pe care a cultivat-o, a argumentat Sumlenny.

„El era vazut [in Rusia] ca un lider care putea invinge pe oricine, iar Ucraina era vazuta ca fiind atat de slaba incat va fi invinsa fara niciun efort”, a declarat Sumlenny pentru Foreign Policy. „Dar acum, toata lumea, inclusiv elita conducatoare din republici si regiuni, poate vedea ca Moscova nu are nici bani, nici o armata puternica. Daca esti sef al mafiei, cel mai rau lucru care ti se poate intampla este ca subalternii tai sa realizeze brusc ca nu esti atat de puternic pe cat pretindeai ca esti.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: