OCDE: Economia mondiala, in scadere in 2024. Crestere economica, doar in 2025

pagina verde

Anul viitor, economia mondiala va incetini, dar intr-un mod temperat, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Cresterea globala se va tempera de la 2,9% in acest an la 2,7% in 2024, inainte de a se accelera in 2025 la 3,0%, arata Reuters. „Politica monetara are nevoie de o calibrare atenta pentru a aduce inflatia la tinte, minimizand in acelasi timp impactul asupra cresterii. Aceste aprecieri sunt acum mai dificile decat la inceputul ciclului, iar riscurile de erori de politica sunt mai mari”, a declarat economistul-sef al OCDE, Clare Lombardelli, in cadrul unei conferinte de presa.

„Guvernele trebuie sa actioneze pentru a preveni traiectorii nesustenabile ale datoriei. Reformele necesare includ planuri pe termen mediu pentru a limita deficitele in timp, reducand costul imbatranirii populatiei si pentru a pastra cheltuielile care sunt eficiente”, a declarat Lombardelli.

Germania dicteaza ritmul zonei euro

In zona euro, cresterea este vazuta in crestere de la 0,6% in acest an la 0,9% in 2024 si la 1,1% in 2025, deoarece Germania – cea mai mare economie a regiunii – a iesit din recesiune in acest an. Cu toate acestea, OCDE a avertizat ca, din cauza nivelului ridicat de finantare bancara din zona euro, impactul deplin al majorarilor dobanzilor ramane incert si ar putea sa aiba un efect mai complicat asupra cresterii decat se asteapta.

Riscul de recesiune pentru SUA persista

OCDE a prognozat ca cresterea economica a SUA va incetini de la 2,4% in acest an la 1,5% anul viitor, revizuind in sus estimarile din septembrie, cand a prezis o crestere economica a SUA de 2,2% in 2023 si de 1,3% in 2024. OCDE a precizat ca riscul de recesiune pentru SUA nu a fost eliminat, avand in vedere pietele imobiliare slabe, preturile ridicate ale petrolului si creditarea lenta.

China, pe un trend descrescator

De asemenea, se asteapta ca economia Chinei sa incetineasca pe masura ce se confrunta cu o bula imobiliara care se recupereaza, iar consumatorii economisesc mai mult in fata unei incertitudini mai mari privind perspectivele. Cresterea economica in China va incetini de la 5,2% in acest an la 4,7% in 2024 – ambele cu putin mai mari decat se astepta in septembrie – inainte de a incetini si mai mult in 2025 la 4,2%, potrivit previziunilor OCDE.

Intre timp, Japonia, singura mare economie avansata care nu a majorat inca ratele dobanzilor in actualul ciclu, ar urma sa inregistreze o incetinire a cresterii de la 1,7% in acest an la 1,0% in 2024, inainte de a-si reveni la 1,2% in 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: