Ofensiva de iarna a Rusiei a esuat, anunta serviciile britanice: „Dupa 80 de zile, este din ce in ce mai evident ca aceasta misiune a esuat”

externe

Planurile comandamentului militar rus de a extinde teritoriile aflate sub controlul sau in Donbas in timpul ofensivei de iarna au esuat, a anuntat sambata serviciului britanic de informatii al armatei, relateaza European Pravda.

Serviciul precizeaza ca, la 11 ianuarie 2023, seful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov, a preluat comanda personala a „operatiunii militare speciale” [termenul „razboi” este interzis in Rusia – n.r.] din Ucraina.

„Mandatul lui Gherasimov a fost caracterizat de efortul de a lansa o ofensiva generala de iarna cu scopul de a extinde controlul rusesc asupra intregii regiuni Donbas. Dupa optzeci de zile, este din ce in ce mai evident ca aceasta misiune a esuat”, afirma Serviciul de informatii.

Serviciul noteaza ca in mai multe zone ale liniei frontului din Donbas, trupele rusesti au obtinut doar un succes minor, cu pretul a zeci de mii de victime, dupa ce si-au irosit in mare parte avantajul temporar in materie de personal obtinut ca urmare a „mobilizarii partiale” din toamna.

Serviciul adauga ca Kremlinul ar putea in curand sa il elimine pe Gherasimov din fruntea fortelor armate.

„Dupa zece ani ca sef al Statului Major General, exista o posibilitate realista ca Gherasimov sa impinga limitele pana unde conducerea politica a Rusiei va tolera esecul”, se arata in actualizare.

Anterior, serviciile de informatii britanice au raportat ca va fi dificil pentru Rusia sa isi reconstruiasca arsenalul de radare, deoarece aceste sisteme depind de furnizarea de componente electronice de inalta tehnologie care se afla sub sanctiuni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: