Ofensiva de succes, Zelenski anunta „vesti bune”: „Steagul ucrainean se intoarce in mai multe asezari din Harkov. Brigada 60 avanseaza constant”

externe

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri ca fortele ucrainene au recucerit mai multe localitati din regiunea Harkov, situata in nord-estul Ucrainei, care fusesera ocupate de trupele ruse, fara a oferi insa detalii, transmite AFP.

”Saptamana aceasta avem vesti bune din regiunea Harkov. Probabil ati vazut deja declaratii despre activitatea aparatorilor ucraineni. Si cred ca fiecare cetatean este mandru de luptatorii nostri. Este o mandrie binemeritata, un sentiment indreptatit. Nu este momentul acum sa numim asezarile in care steagul ucrainean se intoarce. Dar este momentul sa multumim Brigazii 25 Aeropurtate, Brigazii Mecanizate 92 si Brigazii Aeropurtate de Asalt 80 pentru curajul lor si eroismul aratat in misiunile de lupta”, a aratat el.

Citeste si: Victorii fulgeratoare ale Ucrainei, trupe ruse incercuite la Balaklia: „Viteza avansarii ucrainenilor a uimit pe toata lumea. Ucraina lanseaza atacuri cu o indrazneala remarcabila” – Video

Presedintele ucrainean si-a exprimat recunostinta si pentru Brigada 406 Artilerie, pentru ”loviturile cu succes extrem” in zonele unde ocupantii sunt concentrati in sudul tarii, si pentru Brigada 60 Infanterie, care avanseaza constant.

”Fiecare succes al armatei noastre intr-o directie sau alta schimba situatia generala pe intreaga linie a frontului in favoarea Ucrainei. Cu cat este mai greu pentru ocupanti, cu cat mai multe pierderi au, cu atat mai bune vor fi pozitiile aparatorilor nostri din Donbas, cu atat mai sigura va fi apararea la Zaporojie, Mykolaiv si in orasele din regiunea Dnipropetrovsk, cu ata mai repede vom putea elibera regiunea Azov si intregul sud”, a adaugat Zelenski.

Observatorii au raportat in ultimele zile despre un presupus progres al fortelor ucrainene in regiunea Harkov, fara ca aceste informatii sa poata fi verificate dintr-o sursa independenta.

Ucraina intreprinde inca de saptamana trecuta o contraofensiva in sudul tarii, despre care pretinde ca are succes, in timp ce Moscova da asigurari ca adversarul sufera pierderi grele.

Regiunea Harkov a fost partial ocupata de armata rusa de la inceputul invaziei, pe 24 februarie. Orasul Harkov, al doilea ca marime din Ucraina, este in mod regulat vizat de bombardamente soldate cu morti, dar fortele Moscovei nu au reusit niciodata sa il cucereasca.

Tot miercuri, un inalt oficial al Pentagonului a declarat ca fortele ucrainene fac „progrese lente, dar semnificative” pe campul de lupta si in prezent se descurca in sud mai bine decat o face Rusia.”Suntem inca la inceput. Cred ca ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Si vom vedea cum se vor desfasura lucrurile”, a declarat subsecretarul pentru politica de aparare Colin Kahl in cadrul unui eveniment gazduit de Defense News.”Dar cu siguranta cred ca, in acest moment, in sud lucrurile merg mai bine pentru partea ucraineana decat pentru partea rusa”.

Comentarii: