Ofensiva ucraineana: 20 de lansatoare HIMARS trimise de SUA impotriva trupelor Rusiei. Plus 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost

externe

Statele Unite au anuntat vineri o noua transa de ajutor militar destinat Ucrainei in valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Washingtonul furnizeaza astfel Kievului un total de 20 de unitati din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate usoare dupa aceasta noua livrare, care va include de asemenea pana la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost, a precizat John Kirby, purtator de cuvant al Casei Albe pe probleme strategice.

Rusia „a lansat bombardamente mortale in toata tara, lovind mall-uri, blocuri de apartamente, ucigand civili ucraineni nevinovati”, a spus John Kirby.

„In fata acestor atrocitati, presedintele a aratat clar ca vom continua sa sprijinim guvernul ucrainean si poporul sau atat timp cat va fi necesar”, a adaugat el.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lanseaza rachete ghidate prin GPS cu o raza de actiune de 80 de kilometri, permitand Ucrainei sa atinga tinte rusesti aflate anterior in afara razei de actiune.

Statele Unite vor livra de asemenea 36.000 de obuze suplimentare, a spus John Kirby.

Citeste si: Directorul MI6 anunta ca Ucraina va declansa o puternica contraofensiva „in urmatoarele saptamani”: „Vor sosi cantitati din ce in ce mai mari de arme occidentale”

Marti, ministrul ucrainean al apararii Oleksi Reznikov a cerut Occidentului sa furnizeze sisteme de artilerie de precizie semnificativ mai multe, spunand ca tara sa ar avea nevoie de cel putin 100 de Himars pentru o contraofensiva eficienta.

Printre altele, Statele Unite au cerut vineri Rusiei sa implementeze „rapid” acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagra, semnat de Kiev si Moscova la Istanbul.

„Ne asteptam ca implementarea aranjamentului de astazi sa inceapa rapid pentru a preveni ca persoanele cele mai vulnerabile din lume sa se scufunde intr-o nesiguranta si malnutritie mai profunde”, a declarat in fata presei purtatorul de cuvant al Casei Albe John Kirby.

Mai mult despre: ,

Comentarii: