Ofensiva ucraineana pentru recucerirea peninsulei Kinburn: „48 de localitati au fost eliberate in zona”

externe

Armata ucraineana isi continua ofensiva de recucerire a zonelor ocupate de Rusia in sudul tarii si a reusit sa preia sub controlul sau aproape 50 de asezari in regiunea Nikolaev (Mikolaiv), invecinata cu Herson (sud), a carei capitala este deja controlata de Kiev, relateaza marti EFE, citata de Agerpres.

„Deja putem spune ca in 48 de asezari care au fost sub ocupatie, livram acum ajutor umanitar la capacitate maxima”, a declarat marti seful administratiei militare din regiunea Nikolaev, Vitali Kim, citat de media locale.

Responsabilul ucrainean a spus, insa, ca in zonele recuperate nu exista nici alimentare cu apa, nici electricitate si nici sisteme de comunicatii.

In zilele urmatoare, „fortele de securitate vor avea timp sa finalizeze masurile de stabilizare, astfel incat tehnicienii sa poata restabili comunicatiile, semnalul de televiziune si sistemele de distribuire a agentului termic”, a declarat Kim.

El a adaugat ca cinci camioane cu ajutoare umanitare au fost trimise marti in teritoriul recucerit si a anticipat ca aceste asezari vor reveni la normal intr-un viitor nu foarte indepartat.

Kim anuntase luni, potrivit agentiei ucrainene de presa Unian, ca practic intreaga regiune a fost eliberata, cu exceptia asa-numitei „limbi Kinburn”, o fasie de nisip din partea de nord-vest a peninsulei cu acelasi nume, intre estuarul fluviului Nipru si Marea Neagra.

Intre timp, Ministerul ucrainean al Apararii a anuntat pe contul sau de Twitter plecarea trenului de la Kiev la Nikolaev, primul de la inceputul invaziei ruse in 24 februarie.

Nikolaev a fost una dintre regiunile ucrainene cel mai intens bombardate de trupele ruse in incercarea lor de a controla intreaga fasie de sud a teritoriului ucrainean.

Capitala acestei regiuni este situata la doar 100 de kilometri nord-est de Herson, de asemenea capitala regiunii cu acelasi nume, care a revenit sub controlul ucrainenilor la sfarsitul saptamanii trecute.

Armata rusa a decis sa se retraga de pe malul de vest al fluviului Nipru, comasand forte de cealalta parte a Niprului pentru a-si reorganiza fortele si a-si modifica strategia, potrivit Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: