Oferta Guvernului dupa discutiile de la Cotroceni: „Salarii de 4.000 de lei, pentru profesorii debutanti, peste trei ani”

news

sindicalisti, austeritate, ordonanta de urgenta, guvern, reducerea cheltuielilor bugetare, salarii

Guvernul a decis sa ofere cadrelor didactice o crestere a salariilor etapizata, astfel incat in urmatorii 3 ani sa se ajunga la un salariu de 4.000 de lei pentru profesorii debutanti. Decizia a fost luata dupa consultarile de la Cotroceni cu Ciuca si Ciolacu.

Din urmatorul an scolar, va fi o crestere etapizata, pentru ca in urmatorii trei ani sa se ajunga la 4.000 lei pentru debutanti, au anuntat surse oficiale pentru aktual24.ro.

Prima crestere va fi de 30%, au precizat sursele.

Sindicalistii erau asteptati la 13.30 la sediul Guvernului pentru a li se prezenta oferta,

Sindicalistii au anuntat, miercuri, dupa ce Klaus Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, ca „greva continua”.

„Mesajul colegilor care sunt in greva este clar: Greva continua!”, au subliniat sindicalistii.

„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie SPIRU HARET, in urma consultarii organizatiilor sindicale afiliate, au decis sa nu semneze niciun acord, fie el si unul girat de Presedintele Romaniei.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorari, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie sa-l faca doar clasa politica si, in urma acestui acord, sa se adopte un act normativ pentru majorarea imediata a salariilor.

Mentionam ca solicitarile noastre au ramas aceleasi:

• Majorare salariala de 25% pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare;
• Emiterea unei ordonante de urgenta, prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie (salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic)”, se anunta intr-un comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, miercuri, liderilor coalitiei sa prezinte, in cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele din educatie si masurile pe care Guvernul le poate adopta, astfel incat anul scolar sa fie incheiat in bune conditii, iar calendarul sustinerii examenelor nationale sa nu fie afectat, a informat Administratia Prezidentiala.

La discutiile pe tema grevei din sistemul de invatamant au participat presedintele Partidului National Liberal, premierul Nicolae Ciuca, si presedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. La intalnire a mai participat si ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Potrivit sursei citate, in cadrul discutiilor au fost analizate revendicarile federatiilor sindicale din educatie si posibilele solutii care sa conduca la incetarea grevei profesorilor si la reinceperea cursurilor.

„Presedintele Klaus Iohannis a accentuat importanta mentinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situatia actuala. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat si vor continua pana la identificarea masurilor menite sa raspunda cerintelor cadrelor didactice”, a mai aratat Administratia Prezidentiala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: