Oferta in premiera a lui Juncker. Romania poate intra in Schengen foarte curand, totul depinde insa de PSD

politica

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a facut o oferta fara precedent Romaniei, marti, in Parlamentul European.

Dupa discursul lui Klaus Iohannis, Juncker a declarat ca isi doreste ca Romania sa intre Spatiul Schengen „inainte de finalul mandatului acestei comisii”, insa asteapta din partea Romaniei un consens national in privinta statului de drept. Juncker l-a numit „dragul meu prieten, Klaus” pe presedintele Romaniei.

„Dragi romani, este un moment de emotie puternica pentru ca avem o istorie lunga cu Romania si cu presedintele sau.  Romania nu trebuie sa se teama de cercurile concentrice, pentru ca este printre primii europeni. Romania a avut prima initiativa de a lansa un parchet anticoruptie, DNA, altii nu au dorit asta.

Mi-as dori ca Romania sa intre in Spatiul Schengen inca inainte de finalul mandatului acestei comisii. Doresc sa atrag atentia catre Guvern si Parlament, nu trebuie pus in pericol obiectivul de aderare la Schengen prin distantarea de valorile statului de drept. Dorinta mea din inima ar fi ca in Romaniei sa se ajunga la un consens national in privinta statului de drept si lupta impotriva coruptiei inainte de preluarea presedintiei UE. Altfel, Comisiei ii va fi greu sa adopte in acord recomandarile specifice in ceea ce priveste spatiul Schengen”, a avertizat Juncker.

Principalele probleme in atingerea acestui scop sunt actiunile coalitiei PSD-ALDE, criticate in numeroase ocazii atat de liderii europeni, cat si, recent, de Comisia de la Venetia.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: