Oficial: 200.000 de rusi au fugit in Kazahstan dupa ce s-a declarat mobilizarea pentru frontul din Ucraina. Multi dintre ei au plecat mai departe in Uzbekistan si Kargazstan

externe

Ministrul kazah de Interne, Marat Akhmetzhanov, a anuntat ca 200.000 de cetateni rusi au intrat in tara de cand presedintele rus Vladimir Putin a anuntat o mobilizare partiala pe 21 septembrie, pe fondul invaziei actuale a Moscovei in Ucraina, informeaza Radio Free Europe.

De asemenea, Akhmetzhanov a declarat, marti, ca 147.000 de cetateni rusi au parasit Kazahstanul in aceeasi perioada de timp. El nu a mentionat incotro se indreptau rusii, dar saptamana trecuta autoritatile kazahe au declarat ca zeci de mii dintre acei rusi care au intrat in Kazahstan in ultimele zile, s-au mutat mai departe in Uzbekistan si Kargazstanul vecine.

Akhmetzhanov a declarat ca numarul rusilor care au intrat in Kazahstan a inceput sa scada de la sfarsitul saptamanii. Rapoartele mass-media au afirmat anterior ca autoritatile ruse au plasat statii mobile de recrutare la punctele de control de la frontiera ruso-kazaha.

Akhmetzhanov a declarat saptamana trecuta ca Kazahstanul va extrada cetatenii rusi in Rusia doar daca acestia sunt adaugati oficial pe listele internationale de urmariti.

Presedintele kazah Kasim-Zhomart Toqaev a declarat anterior ca intentioneaza sa poarte discutii cu guvernul rus in legatura cu afluxul de rusi, in majoritate barbati,  dupa inceperea mobilizarii din Rusia.

Ministerul Dezvoltarii Digitale din Kazahstan a declarat la marti ca, incepand cu 21 septembrie, peste 70.000 de cetateni rusi au depus cereri si au primit numere de identificare personala care le permit sa isi deschida conturi bancare si sa lucreze in Kazahstan.

Corespondentii RFE/RL din multe orase din Kazahstan raporteaza ca cozi lungi de cetateni, majoritatea rusi, continua sa stea langa centrele de servicii publice pentru a primi astfel de numere.

Cetatenii rusi nu au nevoie de pasapoarte de calatorie sau de vize pentru a intra in Kazahstan timp de 30 de zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: