Categories: externe

Oficial – 3,8 milioane de rusi au plecat din Rusia in primul trimestru al acestui an: „Slabe sanse pentru o revolutie in Rusia”

Jurnalistul Alex Luhn, fost corespondent in Rusia pentru The Guardian and The Telegraph, anunta ca peste 3,8 milioane de rusi au ales sa plece din tara dupa ce Putin a declansat razboiul cu Ucraina.

Statisricile oficiale arata ca aproximativ 3,8 milioane de persoane au parasit Rusia in primul trimestru al anului 2022. Cei mai multi au plecat in Georgia, Turcia, Kazahstan si Finlanda.

Jurnalistul Alex Luhn scrie ca cifra de 3,8 milioane include majoritatea oamenilor pro-occidentali si cu mentalitate de opozitie din Rusia. „Nu va mai asteptati la o revolutie in Rusia”, a scris jurnalistul.

Nicio sanctiune nu poate distruge vointa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova in memoria diplomatilor rusi ucisi in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, subliniind ca Rusia este hotarata „sa apere adevarul istoric si interesele sale legitime”, informeaza agentia oficiala de presa rusa TASS.

„Nici o pedeapsa (si) nicio sanctiune nu pot distruge vointa poporului nostru, vointa conducerii noastre, hotarate sa apere adevarul istoric si interesele legitime ale Rusiei si sa opreasca amenintarile directe la adresa securitatii, culturii si istoriei noastre, create chiar de-a lungul granitelor noastre, ceea ce se intampla de ani de zile”, a declarat el.

Potrivit lui Lavrov, in acest moment se defineste viitorul lumii, in timp ce se decide daca va exista o ordine mondiala multipolara, „controlata pe deplin de Statele Unite, ceea ce isi doreste Washingtonul si tolereaza alte tari occidentale, sau lumea va fi dreapta si democratica”.

El a subliniat de asemenea ca Rusia, impreuna „cu marea majoritate a tarilor”, a facut apel la o ordine mondiala corecta. „Eforturile noastre nu se bazeaza pe speculatii, precum regulile pe care americanii le-au inventat si incearca sa le impuna tuturor, ci se bazeaza pe Carta Natiunilor Unite, organizatie care a fost creata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a adaugat Lavrov. Seful diplomatiei ruse a remarcat ca „cei care nu accepta egalitatea si vor sa dicteze lumii incearca sa rescrie” idealurile de justitie si egalitate suverana ale tuturor tarilor, consacrate in document.

De asemenea, in opinia lui Serghei Lavrov, la ora actuala a fost declansat un razboi de propaganda impotriva poporului rus. „Este vorba despre orice rus ajuns intr-o tara europeana, occidentala sau alta”.

„Si, desigur, in aceasta manifestare a rasismului deschis este o alta forma de discriminare adusa acum la absurd, in asa masura incat (…) se insufla ura pentru tot ceea ce are legatura intr-un fel sau altul cu Federatia Rusa”, a spus el.

In acelasi timp, a continuat seful diplomatiei ruse, Occidentul „incearca acum sa musamalizeze nazismul, sa incurajeze manifestarile naziste in Europa moderna. Ei incearca deja nu numai sa echivaleze invingatorii nazismului cu criminalii, ci si sa prezinte Rusia drept principalul vinovat al celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru se intampla in tarile baltice si in Ucraina”, a sustinut Lavrov, indemnandu-i sa-si aminteasca lectiile istoriei.

„La baza tuturor eforturilor noastre nu stau niste constructii speculative precum regulile inventate de americani care sunt impuse tuturor celorlalti”, a explicat el, „ci Carta ONU, o organizatie care a fost creata ca urmare a celui de-Al Doilea Razboi Mondial”, a reiterat seful diplomatiei ruse.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Premierul slovac Fico ramane in stare grava, dar stabila, poate vorbi

Premierul Slovaciei, Robert Fico, ramane in stare grava, dar stabila si poate vorbi putin, a…

2 ore ago

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

3 ore ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

3 ore ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

5 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

2 ore ago