Oficial al Guvernului, plangere penala impotriva AUR pentru „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare”

politica

Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei, a sesizat Parchetul General pentru instigare la violenta dupa ce AUR a promovate pe retelele de socializare o „caricatura a Primului-ministru prin asocierea cu Adolf Hitler, cel mai atroce dictator din istoria Europei”. De asemenea, Muraru a sesizat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii . „Acest discurs care instiga la ura este nu doar periculos, ci si ilegal! In jurisprudenta sa, CNCD a sanctionat toate cazurile similare din trecut”, arata Muraru.

George Simion si liderii AUR au promovat un miting ce urmeaza sa aiba loc sambata in Piata Universitatii folosind o imagine in care Florin Citu este reprezentat ca Hitler.

”Am facut plangere la Procurorul General pentru instigare la violenta si o sesizare la CNCD impotriva reprezentantilor AUR care promoveaza caricaturi ale Primului-ministru prin asocierea cu Adolf Hitler, cel mai atroce dictator din istoria Europei.

Reprezentarea – printr-o scandaloasa caricatura a primului-ministru al Romaniei – ce aduce cu a celui mai atroce dictator din istoria Europei, Adolf Hitler, este nu doar o calomnie majora, dar si o insulta inacceptabila la adresa milioanelor de victime ale Holocaustului. Aceasta ultragiere a victimelor Holocaustului din partea partidului AUR este una continua, prin instrumente si metode din ce in ce mai violente.

AUR utilizeaza in permanenta tehnici abominabile pentru readucerea in viata publica a simbolurilor naziste sau fasciste. Incercarile de reabilitare ale criminalilor de razboi de la tribuna Parlamentului, violenta fizica si simbolica utilizata in spatiul public, amenintarile cu moartea, proferarea de teorii conspirationiste, utilizarea arsenalului revizionist, ultragierea memoriei victimelor Holocaustului prin folosirea mesajelor din perioada anilor 30-40, toate acestea trebuie sa ia sfarsit.

Desi aceasta nu este prima utilizare a unei comparatii scandaloase cu dictatorul german de catre un politician autohton, distribuirea de pliante si folosirea acestei imagini pentru a chema persoane la un protest creeaza premisele unei situatii agravante. Mai mult, reproducerea in continuare banalizeaza aceasta tragedie unica din istoria omenirii, mai ales atunci cand AUR invoca referirea directa la Holocaust intr-un efort de a obtine avantaje politice.

Etichetarea unui oponent politic prin folosirea imaginii dictatorului nazist Adolf Hitler este una dintre cele mai detestabile actiuni politice, asa cum avertizeaza si organizatiile internationale implicate in protectia memoriei victimelor Holocaustului.

Co-presedintele AUR foloseste o comparatie cu artizanul principal al Holocaustului pentru a chema adeptii la un miting politic, lansand astfel un apel implicit la violenta, o posibila infractiune pentru instigare publica, pentru care risca pana la 5 ani de inchisoare.

Romania a facut progrese mari in ultimii 15 ani, dar actiunile si mesajele AUR vor sa aduca Romania in zona statelor care banalizeaza Holocaustul. Este nevoie de sanctionarea imediata acestor mesaje si actiuni care, tolerate, risca sa produca efectul de incurajare a altor forme de manifestare a ultragierii memoriei tragediei Holocaustului.

In aceste circumstante, am depus o sesizare la procurorul general pentru incalcarea articolului 369 din Codul Penal care prevede ca ‘incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă’ si se pedepsesc cu inchisoarea de la 1 pana la 5 ani.

De asemenea, am sesizat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru ca niciunei persoane, cu atat mai mult cu cat ocupa o functie publica, nu ii sunt permise astfel de derapaje care aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului. Acest discurs care instiga la ura este nu doar periculos, ci si ilegal! In jurisprudenta sa, CNCD a sanctionat toate cazurile similare din trecut.

Degradarea discursului public cu astfel de mesaje care incita la ura si violenta si care promoveaza simboluri naziste, fasciste, rasiste si xenofobe au un efect in cascada asupra intregii societatii si asupra pacii sociale. Practic, se legitimeaza un discurs si practici care, in tara noastra, pana la intrarea in Parlament a AUR, erau in underground-ul societatii.

Acest moment ar trebui sa constituie si un moment de cumpana pentru partidele politice din Parlament. Continuarea asocierii altor formatiuni cu AUR, in orice context si pentru orice actiune politica, este devastatoare in privinta credibilitatii si apartenentei la valorile europene ale democratiei, tolerantei, respectului pentru memoria istorica a Europei si pentru victimele totalitarismelor secolului XX”, a anuntat Muraru intr-un comunicat de presa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: