externe

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang inalt, o miscare ce urmeaza deciziei juntei din Niger de a expulza fortele americane din tara.

Junta care conduce natiunea vest-africana a cerut SUA sa-si retraga cei aproape 1.000 de militari din tara, care pana la lovitura de stat de anul trecut a fost un partener cheie in lupta Washingtonului impotriva insurgentilor care au ucis mii de oameni si au stramutat alte milioane.

Vorbind sub conditia anonimatului, un inalt oficial american a declarat ca fortele ruse nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat la Baza Aeriana 101, care se afla langa Aeroportul International Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Miscarea militarilor rusi pune trupele celor doua natiuni extrem de aproape, intr-un moment in care rivalitatea militara si diplomatica a natiunilor este din ce in ce mai acerba din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, ridica intrebari cu privire la soarta instalatiilor americane din tara in urma unei retrageri. „(Situatia) nu este grozava, dar gestionabila pe termen scurt”, a spus oficialul.

SUA si aliatii sai au fost fortati sa retraga trupe dintr-o serie de tari africane in urma loviturilor de stat care au adus la putere grupuri dornice sa se distanteze de guvernele occidentale. Pe langa plecarea iminenta din Niger, trupele americane au parasit si Ciadul in ultimele zile, in timp ce fortele franceze au fost alungate din Mali si Burkina Faso.

In acelasi timp, Rusia incearca sa consolideze relatiile cu natiunile africane, prezentand Moscova drept o tara prietenoasa fara o istorie de colonizare pe continent.

Mali, de exemplu, a devenit in ultimii ani unul dintre cei mai apropiati aliati africani ai Rusiei, forta mercenara a Grupului Wagner fiind desfasurata acolo pentru a lupta impotriva insurgentilor jihadisti.

Rusia a descris relatiile cu Statele Unite ca fiind „inghetate” din cauza ajutorului militar si financiar al SUA pentru Ucraina in razboiul care se apropie acum de sfarsitul celui de-al doilea an.

Oficialul american a spus ca autoritatile nigeriene au spus administratiei presedintelui Joe Biden ca aproximativ 60 de militari rusi se vor afla in Niger, dar oficialul nu a putut verifica acest numar.

Dupa lovitura de stat, armata americana si-a mutat o parte din fortele sale din Niger de la Baza Aeriana 101 la Baza Aeriana 201 din orasul Agadez. Nu se stie exact ce echipament militar american a ramas la Baza Aeriana 101.

Statele Unite au construit Baza Aeriana 201 in centrul Nigerului la un cost de peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, a fost folosit pentru a viza luptatorii Statului Islamic si afiliati Al Qaeda Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) cu drone inarmate.

Washingtonul este ingrijorat de militantii islamici din regiunea Sahel, care s-ar putea extinde fara prezenta fortelor americane si a capacitatilor de informatii.

Miscarea Nigerului de a cere plecarea trupelor americane a venit dupa o intalnire la Niamey la mijlocul lunii martie, cand inalti oficiali americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la sosirea asteptata a fortelor ruse si la informatiile ca Iranul cauta materii prime in tara, inclusiv uraniu.

Desi mesajul SUA catre oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, a spus oficialul, a fost clarificat faptul ca fortele americane nu ar putea fi in aceeasi baza cu fortele ruse. „Nu le-a picat bine”, a spus oficialul.

Un general american cu doua stele a fost trimis in Niger pentru a incerca sa organizeze o retragere profesionista si responsabila.

Desi nu au fost luate decizii cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a spus ca planul este ca acestia sa se intoarca la bazele de origine ale Comandamentului SUA pentru Africa, situate in Germania.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

3 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

8 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

7 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

7 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

7 ore ago