Oficial a devenit avocatul borfasilor. Toader ii invata pe infractori cum sa se foloseasca de noile legi pentru a scapa de puscarie

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile la Codul de procedura penala, „orice roman care va avea sentimentul ca a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, de tipul interceptarilor, pe baza unor altor reguli, gen protocoale, va putea solicita revizuirea hotararii”.

„In proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedura penala, la cauzele de revizuire s-a introdus o alta cauza, o cauza noua care prevede revizuirea hotararilor ramase definitive daca au fost pronuntate pe baza unor probe nelegale, gen interceptari facute de organe neabilitate la urmarirea penala, adica SRI, sau daca au fost administrate pe baza altor norme decat cele din procedura penala, gen protocoale. Nu este opera mea, este propunerea venita de la comisia speciala, a fost adoptata legea de modificare a legii Codului de procedura penala, prima Camera, Camera decizionala, se afla la CCR”, a afirmat Tudorel Toader la DCNews.

El a explicat ca legea de modificare a Codului de procedura penala va intra pana la urma in vigoare.

„In final, ce poate sa faca acum? Urmeaza ca Curtea sa constate ca e constitutionala, neconstitutionala, sa o trimita in Parlament, Parlamentul o pune in acord. Presedintele, la randul lui, sa ceara reexaminarea, sa ceara examinarea de catre Curte, ceea ce este foarte bine pana la urma ca trece legea de mai multe ori prin filtrul controlului de constitutionalitate si iese o lege in acord cu standardele, cu exigentele Constitutiei si cu standardele CEDO etc”, a adaugat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a adaugat ca, dupa ce legea de modificare a Codului de procedura penala va intra in vigoare, orice roman care simte ca a fost condamnat pe probe nelegale poate cere revizuirea.

„Prin urmare, chiar daca va mai trece ceva timp, sper ca nu foarte mult, legea de modificare a Codului de procedura penala cu aceasta cauza de revizuire va intra in vigoare si orice roman care va avea sentimentul ca a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, de tipul interceptari, pe baza unor reguli altele decat cele din procedura penala, gen protocoale, va putea solicita revizuirea”, a mai spus Toader.

El a aratat ca „nu numai cel care este in puscarie poate sa iasa” in acest sens, ci si cel care are hotararea definitiva poate sa ceara revizuirea deciziei.

„Nu numai cel care este in puscarie sa iasa, si cel care are hotararea definitiva sa ceara revizuirea respectivei hotarari. Sigur, daca cineva a comis o fapta penala, o infractiune, va raspunde penal in limitele Codului penal, legilor speciale dupa regulile de procedura penala. Chiar daca a comis o fapta, nu poti sa-l judeci dupa alte reguli decat cele din Codul de procedura penala”, a completat ministrul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: