Oficial, Finlanda isi depune candidatura pentru NATO, spre furia Rusiei: „Aceasta este o zi istorica. O noua epoca incepe”

externe

Finlanda vrea sa devina membra a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si isi va depune candidatura in acest sens, au anuntat duminica presedintele si premierul acestei tari nordice, o consecinta directa a invaziei ruse in Ucraina, informeaza agentiile de presa internationale, citate de Agerpres.

Seful statului finlandez si un consiliu guvernamental „au decis impreuna ca Finlanda va cere sa devina membra a NATO”, a declarat presedintele francez Sauli Niinisto.

„Aceasta este o zi istorica. O noua epoca incepe”, a declarat presedintele finlandez, in timpul unei conferinte de presa.

Parlamentul finlandez urmeaza sa examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevazut sa aiba loc apoi, potrivit presedintelui camerei.

Cu sustinerea declarata sambata de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma sa se traduca printr-un sprijin ferm din partea celor 200 de parlamentari finlandezi.

„Speram ca Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda sa-si depuna candidatura de aderare in timpul zilelor urmatoare. Ea va fi bazata pe un mandat clar”, a afirmat Sanna Marin.

Sambata, presedintele finlandez l-a contactat telefonic pe omologul sau rus Vladimir Putin pentru a-l informa cu privire la cererea iminenta de aderare a tarii sale la NATO, ceea ce a suscitat amenintari cu represalii din partea Moscovei. Presedintele rus i-a semnalat ca aderarea la NATO „ar fi o eroare”, apreciind ca „nu exista nicio amenintare la adresa Finlandei”, potrivit Kremlinului.

In Finlanda, razboiul din Ucraina a dus la o crestere istorica a sprijinului in favoarea aderarii la NATO, pentru a se proteja mai bine in fata Rusiei, cu care aceasta tara are o frontiera comuna de 1.300 de kilometri.

Potrivit celor mai recente sondaje, numarul finlandezilor care doresc aderarea tarii lor la NATO a depasit trei sferturi din populatie, triplandu-se comparativ cu perioada de dinaintea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: