OFICIAL: Grecia a intrat in incapacitate de plata fata de FMI

actualitate

Grecia a intrat marti in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI) dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro, a anuntat institutia de la Washington, citata de AFP.

Atena devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei care, la randul sau, se confrunta cu cel mai mare faliment din istoria sa.

Alte tari care nu au reusit sa-si achite datoriile fata de FMI sunt Zimbabwe, Sudan si Cuba.

Guvernul premierului Alexis Tsipras a solicitat partenerilor europeni un pachet de asistenta financiara pe doi ani, in valoare de aproape 30 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei. Conform unor surse din zona euro, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, ar fi declarat intr-o convorbire cu omologii sai europeni ca Atena ar putea renunta la controversatul referendum din 5 iulie in schimbul unui acord de ultim moment.

Din 2010, Grecia a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara, in valoare de aproape 240 miliarde de euro, de la UE, BCE si FMI. Din cauza neachitarii transei catre FMI, Grecia risca sa iasa din zona euro, ceea ce va avea consecinte neprevazute pentru UE si pentru economia mondiala, mentioneaza Agerpres.

In acest timp, peste 20.000 de persoane au manifestat marti seara la Atena in favoarea unui raspuns ‘Da’ la referendumul ce va fi organizat duminica de Guvernul condus de Alexis Tsipras si pentru sustinerea masurilor bugetare si a reformelor cerute Greciei de catre creditori. Alte zeci de mii de persoane au venit in piata Syntagma din centrul Atenei pentru a-si arata sprijinul fata de Guvern.

Felix Hufeld, presedintele Autoritatii de Supervizare Bancara din Germania (BaFin) si, totodata, membru in consiliul de supervizare al Bancii Centrale Europene, a afirmat marti ca bancile grecesti ar putea fi considerate solvabile timp de maximum cinci zile dupa ce statul grec intra in incapacitate de plata. Institutiile trebuie sa fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finantare de urgenta (ELA) oferita de BCE pentru bancile grecesti.

De asemenea, Hufeld a avertizat ca este gresit sa se creada ca Europa ar putea sa se spele pe maini de problemele Greciei daca tara si bancile sale vor deveni insolvente.

‘Daca declaram bancile grecesti insolvente, acesta nu este sfarsitul povestii’, a subliniat Hufeld, precizand ca trebuie mentinute o serie de functii vitale.

Declaratiile lui Felix Hufeld sugereaza ca BCE nu va considera imediat bancile grecesti insolvabile si nu le va taia accesul la finantarea de urgenta inaintea referendumului de duminica. O eventuala retragere a acestui suport ar declansa un colaps al bancilor, ceea ce ar impinge si mai mult Grecia spre iesirea din zona euro.

Premierul elen Alexis Tsipras a anuntat, duminica, impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, bancile elene vor fi inchise pana in 6 iulie, inclusiv, fiind afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: