Oficial, Guy Verhofstadt solicita excluderea lui Tariceanu din ALDE Europa. Reactie zbuciumata a Noricai Nicolai

politica

Liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, solicita oficial excluderea formatiunii condusa de Calin Popescu Tariceanu din aceasta familie politica.

Procedurile pentru excluderea lui Tariceanu din Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa au inceput la finalul lunii trecute, se arata intr-o scrisoare a liderului deputatilor ALDE, Guy Verhofstadt, intrata in posesia Europa FM.

Guy Verhofstadt aminteste ca liderul roman Calin Popescu Tariceanu s-a angajat in fata partenerilor de familie politica europeana ca va evita alunecarea pe o panta antiliberala a ALDE Romania. Concret, asta ar fi in semnat ca ALDE Romania nu va sprijini schimbari in domeniul Justitiei contrare recomandarilor Comisiei de la Venetia.

“Din pacate”, scrie Verhofstadt, dupa sase luni de zile, “cateva intalniri si mai multe schimburi de scrisori, nu a existat niciun semn ca promisiunea va fi respectata. Continua sa apara tentative de decriminalizare a coruptiei, iar Justitia e in continuare reformata prin ordonante de urgenta emise fara consultarea Parlamentului.”

Liderul deputatilor europeni ai ALDE continua amintind ca la nivel european, a sprijinit intotdeauna domnia legii in statele membre si s-a opus celor care doresc sa renunte la ea pentru a castiga in plan politic sau personal.

“O justitie independenta si impartiala, capabila sa lupte fara sa se teama, diversitatea mediilor de informare si o societate civila activa in toate statele membre ale Uniunii sunt piloni esentiali ai unei piete interne functionale si a unui mediu de investitii credibil, dar, mai important, preconditii pentru ca Europa sa ramana un continent liber si democratic. Subminarea sistematica acestor valori nu poate fi facuta in numele nostru si, cu siguranta, nu folosindu-se numele nostru”, scrie Guy Verhofstadt.

Mesajul se incheie cu recomandarea ca oamenii lui Tariceanu sa nu mai faca parte din ALDE.

In replica, presedintele Consiliului National al Partidului Alianta Democratilor si Liberalilor, eurodeputata Norica Nicolai, declara pentru Europa FM ca cererea liderului europarlamentarilor ALDE din PE nu este relevanta.

„Pentru mine aceste argumente nu trebuie luate in seama. A ignorat permanent realitatea din Romania, desi a avut posibilitatea sa fie informat inclusiv de autoritatile oficiale ale statului roman. Pentru domnul Verhostadt, statul de drept inseamna doaman Kovesi si problemele ei. Aceasta scrisoare nu are niciun fel de relevanta, pentru ca nu domnul Verhostadt decide ceea ce inseamna ALDE Party”, a declarat Nicolai.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: