news

Oficial, inca 1.000 de militari SUA vin in Romania. SUA mai trimit trupe suplimentare si in Polonia si Ungaria

Ministrul apararii nationale, Vasile Dincu, a declarat miercuri seara ca decizia privind desfasurarea in urmatoarea perioada a unui contingent de 1.000 de militari americani in Romania exista demult si nu este legata direct de situatia din regiune si, ca atare, nu este conditionata de o interventie posibila a Rusiei in Ucraina.

Ministrul a raspuns astfel solicitat la Antena 3 sa comenteze o stire a CNN potrivit careia administratia americana ar fi decis deja numarul de trupe americane care vor fi trimise in Romania, respectiv ca, pe baza dialogului la nivel inalt, trei state membre NATO de pe flancul de est au acceptat sa primeasca pe teritoriul lor cate 1.000 de militari americani – Romania, Polonia si Ungaria.

„Aceasta decizie, in cea mai mare masura, este una care acum se comunica, dar care exista mai demult. Stiu ca este o masura proactiva, dar nu este legata direct de acest moment, sa spunem. De aceea, nici nu este conditionata de o interventie posibila a Rusiei in Ucraina. Este vorba de ceea ce noi am cerut, prin vocea presedintelui, inca din 2014, cand nu existam practic in documentele oficiale ale NATO ca pozitie strategica, ca postura strategica in acest sens, aceea de consolidare a prezentei inaintate a NATO pe flancul estic.

In cazul unei situatii de conflict, evident ca se iau masuri suplimentare in acest sens. Acest batalion care va veni aici, multinational probabil, inca nu stim exact unde va fi plasat, este o situatie pe care in momentul acesta o discutam, se analizeaza situatia strategica. Stiti ca plasarea intr-un sistem defensiv este importanta si din perspectiva modului in care exista scenarii ca ar putea sa vina amenintarile. (…) Deci, clar, Romania toata este in flancul NATO si conteaza mai putin modul sau locul in care se vor pozitiona eventuale trupe de sustinere defensiva aici”, a afirmat Vasile Dincu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Tehnologie de varf” ruseasca: peste jumatate dintre cipurile pentru computer produse de compania ruseasca Baikal Electronics sunt defecte din fabricatie

Mai mult de jumatate din procesoarele fabricate de cel mai mare producator rusesc de componente…

27 de minute ago

Cine l-a „razgandit” pe premier? Marcel Ciolacu anunta ca supermarketurile nu vor fi inchise in weekend: „Din toate semnalele primite, rezulta clar ca nu e oportun”

In deschiderea sedintei de guvern de astazi, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca marile lanturi…

40 de minute ago

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

O oră ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

2 ore ago