OFICIAL: Numar impresionant de morti in naufragiul din Marea Mediterana

externe

Naufragiul de duminica in largul coastelor libiene a facut 800 de morti, au anuntat, la inceputul zilei de marti, la Catania in Sicilia reprezentanti ai Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), dupa ce au discutat cu supravietuitori, informeaza AFP.

„Putem spune ca 800 de oameni au murit”, a declarat Carlotta Sami, purtatorul de cuvant al UNHCR in Italia, inainte ca purtatorul de cuvant al OIM Flavio Di Giacomo sa vina sa confirme aceasta estimare.

Reprezentantii UNHCR si OIM au putut discuta cu majoritatea celor 27 de supravietuitori care au sosit in portul Catania la miezul noptii (22.00 GMT luni). Acesti imigranti au debarcat dupa aproximativ doua ore.

„Am comparat marturisirile, au fost peste 800 de persoane la bord, inclusiv copii de 10, 12 ani. Au fost sirieni, aproximativ 150 de eritreeni, somalezi… Au plecat sambata la 8.00 din Tripoli”, Libia, a explicat dna Sami.

„Supravietuitorii provin din Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritreea si Bangladesh”, a adaugat Di Giacomo, precizand ca printre ei sunt patru minori.

Toti au fost condusi la centre de primire din regiune, scrie Agerpres.

Garzile de coasta italiene au anuntat ca au recuperat 24 de cadavre si nu au confirmat bilantul evocat de supravietuitori.

Politia italiana a anuntat, in timpul noptii, ca doi dintre supravietuitori, un tunisian si un sirian suspectati de a fi capitanul si un membru al echipajului traulerului naufragiat au fost arestati la bordul vasului garzilor de coasta.

Uniunea Europeana a decis luni sa tina un summit extraordinar joi pentru a raspunde urgent la drama imigrantilor in Marea Mediterana, dupa o serie neagra de naufragii care au facut peste 1.600 de morti sau disparuti de la inceputul anului potrivit UNHCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: