Oficial – Olanda si Austria au votat impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Croatia a fost acceptata

externe

Austria si-a mentinut joi pozitia si a votat  in Consiliul JAI impotriva aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei. Olanda s-a alaturat Austriei, votul fiind dat „la pachet cu Romania”.

Dintre cele 27 de tari membre UE, Austria si Olanda au votat impotriva, cea din urma mentionand ca se opune doar aderarii Bulgariei.

Pentru acceptarea Romaniei in Schengen era nevoie de unanimitate.

Croatia in schimb a fost votata in unanimitate, astfel incat de la 1 ianuarie va face parte din spatiul Schengen.

„Ultimul pas a fost facut! Decizia Consiliului a fost adoptata. Este acum confirmat oficial ca Croatia va adera la Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2023”, a precizat Reprezentanta Permanenta a Croatiei la UE pe Twitter.

Anterior, premierul Ciuca a subliniat ca Romania a facut eforturi pentru a indeplini toate cerintele si standardele aquis-ului Schengen.

„Acest lucru a fost confirmat de facto de catre comisiile de verificare in lunile octombrie si noiembrie si, desigur, de celelalte activitati pe care tara noastra le-a desfasurat si pe care cu certitudine va continua sa le desfasoare, pentru ca sustinem ferm tot ceea ce inseamna valori europene si vom continua sa sustinem si sa indeplinim valorile europene „, a declarat Ciuca.

Seful Executivului a accentuat ca in problema migratiei trebuie gasite solutii comune de catre statele UE.

„Faptul ca, in acest moment, cu totii recunoastem ca exista o problema legata de migratie, trebuie totusi ca impreuna sa gasim si solutii. Doar prezentarea problemei nu rezolva situatia. Ca atare, avem nevoie ca si Austria sa inteleaga ca este nevoie de o solutie, nu neaparat o solutie tehnica, pentru ca este foarte clar ca exista disponibilitate pentru aceasta, ci si o solutie politica”, a mai declarat Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: