Oficial rus, reactie dura la adresa Chinei: „‘Marele frate chinez’ nu face decat sa acapareze tot ce poate obtine”. Chinezii sunt acuzati ca scot ilegal plante rare din Rusia

externe

Cetatenii chinezi intra in Rusia, culeg plante rare si le duc apoi peste granita, provocand o problema de mediu care ameninta biodiversitatea tarii si ar putea duce la disparitia totala a florei rusesti care acum este pe cale de disparitie, a acuzat Svetlana Radionova, sefa Serviciului Federal de Supraveghere a Resurselor Naturale din Rusia, Rosprirodnazdor.

In fata Consiliului Federatiei, camera superioara a Rusiei, Radionova a explicat ca ar trebui sa existe pedepse penale pentru extragerea ilegala a plantelor enumerate in Cartea Rosie, o baza de date administrata de guvern care cuprinde flora si fauna considerate pe cale de disparitie.

„Acum sa fim clari – ‘marele frate chinez’ nu face decat sa acapareze tot ce poate obtine”, a explicat Radionova, citata de Russia Today.

Potrivit Svetlanei Radionova, a proteja plantele pe cale de disparitie prin lege este complicat in Rusia, deoarece unele regiuni au traditii care includ colectarea plantelor.

„Am fost recent in Muntii Altai. Am vorbit cu localnicii. Pentru ei, face parte din modul lor de viata. Este viata lor”, a spus ea.

Cu toate acestea, pentru Rosprirodnadzor, protectia speciilor endemice si a biodiversitatii este cel mai important lucru, a precizat ea, dezvaluind ca agentia guvernamentala „sustine pe deplin” incriminarea „confiscarii si extragerii ilegale a plantelor enumerate in Cartea Rosie”.

In septembrie, Ministerul rus al Resurselor Naturale si Ecologiei a tras un semnal de alarma cu privire la vanatoarea excesiva si braconajul animalelor, declarand unsprezece specii pe cale de disparitie ca fiind „probabil disparute”. Cu toate acestea, datele citate de cotidianul moscovit Kommersant noteaza, de asemenea, ca eforturile de revitalizare a altor cateva specii dau rezultate pozitive.

Mai mult despre:

Comentarii: