Oficial, Toader cere revocarea lui Lazar: „Acte de netolerat”. Maine este ziua de nastere a procurorului general – Video

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri seara, concluziile evaluarii activitatii procurorului general. Maine, Augustin Lazar isi aniverseaza ziua de nastere.

Principalele declaratii:

– Raportul e structurat pe 5 capitole. Prima parte se refera la baza juridica, a doua la premisele acestui raport, a treia la evaluarea in sine, a patra concluzii, a cincea propuneri. Raportul are 63 de pagini

– Declansarea procedurii de evaluare a procurorului general. In august anuntam public intentia. Era un moment in care 16 martie ma aflam in biroul de rector, dadeam un interviu, si spuneam ca luni voi cere procedura de desecretizare a unui protocol din 2009. Luni dimineata, pe la 9, 9.30 eram aici, i-am transmis in scris procurorului general, am primit a doua zi disponibilitatea procedurii de desecretizare.

– Vreau sa subliniez ca din 2017 pana in august 2018, am inregistrat evolutii pe care le-am considerat de natura de a declansa procedura de evaluare.

– Evaluarea cuprinde exact 20 de puncte cate au fost si la procurorul-sef anticoruptie. Puteam sa adaug mai multe

– Primul lucru pe care as vrea sa-l subliniez, faptul ca procurorul general a sustinut vehement lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului sef de la DNA. A avansat ideea unui conflict intre procurori si ministru pentru a incerca sa impiedice evaluarea procurorului sef al DNA. procurorul General nu a dispus nicio masura de verificare a celor aparute in spatiul public.

– Procurorul general contesta temeiul legal pentru evaluarea procurorului sef al DNA.

– Intrebarea era de ce se impotrivea evaluarii? Cred ca voia sa preintampine o eventuala evaluare a domniei sale. Procedand la evaluarea sa ne punem cel putin doua semne de intrebare. Primul se refera chiar la legalitatea numirii sale in aceasta inalta demnitate. 17 februarie 2016, MJ declansa procedura de selectare a candidatului. Criteriile si conditiile prevedeau printre altele si calificativul foarte bine la ultima evaluare. 15 martie 2016 se inregistreaza candidatura, 21 aprilie, sectia de procurori de la CSM avuzeaza favorabil.

– In dosarul de candidatura la functia de procuror general a lui Augustin Lazar nu se gaseste evaluarea sa

– Al treilea punct pe care l-am retinut: faptele retinute in sarcina procurorului sef DNA sunt in aceeasi masura imputabile procurorului general.

– Nu numai ca procurorul general nu a luat nicio masura, dar prin declaratii publice a aprobat activitatea DNA. Este evident necesar sa verifici cele aparute in spatiul public sunt adevarate.

– In al patrulea rand: ignorarea situatiilor de criza.

– S-a vorbit, se vorbeste faptul ca multe cauze sunt solutionate dupa implinirea termenului de prescriptie. Aceste fapte sunt extrem de grave.

– As mai da un exemplu: trei conflicte juridice de natura constitutionale generate de procurorul general.

– Al 5-lea punct: Inspectia Judiciara a intocmit un raport privind activitatea manageriala la DNA. A ajuns la sectia de procurori la CSM se referea la deficiente de ordin managerial. Ce face sectia de procurori: il aproba dupa ce extrage pasaje din raportul Inspectiei Judiciare.

– Ce ne spune procurorul general: sa avem incredere in sectia de procurori ca va da o solutie temeinica

– Al saselea punct: am retinut discursuri publice cu caracter politic, acuzatii fara precedent la adresa autoritatilor statului, ale puterii legislative, executive.

– Al 7-lea rand: practicarea si incurajarea unor comportamente. Sintaga cu placere folosita cand spunea niste inculpati de rang inalt.

– Exista legislatii penale din Europa care sanctioneaza inclusiv penal fapta de a-i spune cuiva ca a fost condamnat candva.

– Daca cineva spunea niste penali, procurorul niste inculpati de rang inalt.

– Al 8-ea randAbdicarea de la garantii constitutionale: prezumtia de nevinovatie

– In al 9-lea rand: Contestarea deciziilor CCR, in sensul nerespectarii.

– In al 10-le rand: neindeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management. Scrie ca va lua masurile pentru reducerea delegarilor, in realitate, daca ne uitam pe statistica, constatam contrariul. In mandatul sau a crescut numarul delegarilor.

– In al 11 rand: neindeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, scaderea operativitatii in activitatea Ministerului Public.

– In al 12-lea rand: neindeplinirea obligatiilor legale in indeplinirea politicii penale.

– In al 13-lea rand: contestarea legilor justitiei, ulterior controlului de constitutionalitate.

– In al 14-lea rand: critica hotararilor judecatoresti si a judecatorilor.

– 15: o dubla masura, tergiversarea procedurilor. Eu am propus ca ministru, procurorii sefi DNA si DIICOT. Cand sa o audiem pe dna Florea, procurorul general a facut o sesizare cu o zi inainte si a zis ca trebuie sa vedem profilul etic al candidatei care are o sesizare

– In al 16-lea rand: 10 august 2018, protestul din Piata Victoriei cu acele evenimente si se deschide un dosar. Dosarul e la Tribunal, dupa care urca la Parcehetul General. exista un ordin care spunea ca daca ei un dosar nu poti sa iei si un procuror. Doi-trei procurori au fost mutati contrar ordinului care ii interzicea. La cateva zile ulterioare delegarii, procurorul isi anuleaza propriul ordin. Probabil a fost din nebagare de seama.

– 18: ajungem la protocoale. Protocolul din 2016 abroga protocolul din 2009. Incalcarea legii prin semnarea unor protocoale, crearea unor premise pentru o justitie paralela.

– Punctul 19 se refera la faptul de ascundere a adevarului privind respectivele protocoale.

– Punctul 20. Tot legat de protocoale: inadvertenta din discursul public. A spus ca nu exista, nu am facut asemenea inginerii. Pe 20 martie 2018 a trimis protocolul din 2009, cel tocmai ”abrogat”, si nu a spus nimic despre cel in vigoare

Concluzii:

– Necesitatea de revenire la normalitate. Cunoasterea si respectarea competentelor constitutionale, competentelor legale si aplicarea legii in baza principiului loialitatii constitutionale

– Consider ca actele si faptele enumerate in prezentul raport, de netolerat intr-un stat de drept, denota ca activitatea manageriala contravine obligatiilor legale. Nu se mai poate sustine ocuparea in continuare si exercitarea functiei de conducere din cadrul Ministerului Public

– In temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificarile, completarile ulterioare privind statutul judecatorilor si procurorilor declansez procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: