externe

Baloane-spion chineze au fost observate pe cinci continente, anunta oficiali SUA. China insista ca baloanele sunt de natura civila

„Baloane-spion” chineze au fost observate pe cer deasupra mai multor tari de pe cinci continente, potrivit oficialilor americani citati de Sky News.

SUA au luat legatura si cu aliatii sai in problema baloanelor, dupa ce avioanele de lupta americane au doborat sambata presupusul dispozitiv de spionaj chinezesc in largul coastei Carolinei de Sud.

Un alt balon de supraveghere suspect a fost observat luni deasupra Americii Latine.

Oficialii de la Washington cred ca dispozitivul de deasupra SUA a fost un balon de spionaj si ca Beijingul intentioneaza sa-l foloseasca pe site-uri militare sensibile. Insa China insista ca baloanele sunt de natura civila si ca pur si simplu au deviat de la curs.

Marti, marina americana a distribuit imagini cu balonul doborat fiind scos manual din mare. Oficialii au descris balonul ca avand aproximativ 60 m inaltime.

Autoritatile au asteptat pana cand balonul a ajuns deasupra Atlanticului pentru a-l dobori, avand in vedere dimensiunea si greutatea sa si riscul asociat pentru oameni si bunuri.

Ministerul chinez de Externe a calificat, duminica, doborarea balonului drept „o reactie excesiva evidenta” care „a incalcat grav conventiile internationale”.

Aparitia balonului deasupra SUA a declansat o criza diplomatica intre Washington si Beijing, secretarul de stat al SUA Antony Blinken anulandu-si, in consecinta, vizita in China, care urma sa fie prima de acest gen din 2018.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Inundatii grave in sudul Germaniei. Stare de urgenta in Bavaria

Germania se confrunta cu un nou val de inundatii iar autoritatile au avertizat ca landurile…

34 de minute ago

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

10 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

13 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

10 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

14 ore ago