Oficialii europeni se pregatesc discret pentru posibilitatea ca Biden sa piarda urmatoarele alegeri

externe

Mai este inca mai mult de un an pana cand alegatorii americani se vor prezenta la urne, dar oficialii europeni se grabesc deja sa faca cat mai multe lucruri inainte de o eventuala schimbare de conducere la Casa Alba, relateaza CNBC.

„Exista o cooperare si o coordonare fara precedent intre UE si actuala administratie americana. Aceasta merge de la nivelurile oficiale pana la cele mai inalte niveluri”, a declarat pentru CNBC un oficial UE, care a preferat sa ramana anonim.

„UE este constienta ca aceasta [cooperare] nu este un dat si ca o astfel de abordare s-ar putea schimba atunci cand la Casa Alba va fi din nou cineva precum [fostul presedinte Donald] Trump. Iar UE incearca sa foloseasca acest impuls pentru a avansa [o serie de] dosare, subiecte in care exista interese comune”, a adaugat oficialul.

UE a fost in mod deschis incantata de alegerea lui Joe Biden la sfarsitul anului 2020, dupa patru ani dificili sub presedintia lui Trump, in timpul carora relatia transatlantica a atins un minim. Cele doua parti au avut puncte de vedere diferite cu privire la comert, aparare si tehnologie – pentru a numi doar cateva puncte de tensiuni.

Dar a existat o imbunatatire drastica a relatiilor in momentul in care Biden a ajuns la Casa Alba. Stilul sau si prioritatile sale politice au fost mult mai aliniate cu cele ale Bruxelles-ului, inclusiv in ceea ce priveste modul de abordare a pandemiei de coronavirus si a schimbarilor climatice. Acest lucru a devenit tot mai clar odata cu invazia Rusiei in Ucraina, liderii europeni salutand sprijinul financiar si militar din partea celei mai mari economii din lume.

„Statele Unite si Uniunea Europeana au adoptat o pozitie puternica si unita impotriva razboiului ilegal, nejustificat si neprovocat al Rusiei impotriva Ucrainei”, a declarat in martie presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alaturi de Biden, la Washington.

„Putin a crezut ca ne va diviza si, totusi, suntem mai uniti ca niciodata. Ramanem impreuna in sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina atat timp cat va fi nevoie”, a adaugat ea.

Dar este posibil ca actualul acord, si practicile de lucru, sa ia sfarsit daca va exista un nou presedinte la Casa Alba.

„Va fi o relatie dificila”, a declarat Kevin Klowden, strateg global sef la Milken Institute, pentru CNBC, in situatia in care presedintia este castigata de catre un candidat republican.

„Exista o ingrijorare pentru europeni ca SUA isi vor retrage sprijinul [pentru Ucraina]”, a spus el, adaugand ca este vorba atat de ajutor militar, cat si financiar.

Vorbind pentru CNN la inceputul acestei luni, Trump nu a raspuns la intrebarea daca doreste ca Rusia sau Ucraina sa castige razboiul si nu s-a angajat sa acorde sprijin Kievului daca va reusi sa castige din nou presedintia. Cu toate acestea, el a afirmat ca conflictul s-ar incheia in 24 de ore daca ar reveni la conducere.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care este asteptat sa isi lanseze candidatura pentru campania prezidentiala din 2024 la sfarsitul acestei luni, a declarat ca este de parere ca SUA nu ar trebui sa se implice mai mult in razboiul din Ucraina.

„Parteneriatul transatlantic ramane esential pentru UE”, a declarat un diplomat european pentru CNBC, vorbind de asemenea sub protectia anonimatului din cauza naturii sensibile a situatiei.

Aceeasi sursa a declarat ca relatia ar putea oricum sa arate usor diferit in viitor, pe masura ce Europa cauta sa devina mai putin dependenta de alte parti ale lumii – inclusiv China si SUA.

„UE isi dezvolta propria cale spre autonomie strategica, ceea ce nu inseamna ca le intoarcem spatele aliatilor nostri. Dimpotriva, inseamna ca trebuie sa fim mai capabili pentru a putea face propriile alegeri”, a declarat acelasi diplomat, adaugand ca acest lucru va continua indiferent de cine se afla la Casa Alba.

In Europa se constientizeaza faptul ca oricine va fi urmatorul presedinte american va avea in mod natural in minte interesele SUA, care de multe ori nu se potrivesc cu ceea ce doreste Europa. Dovada: momentul in care administratia Biden, in ciuda unei relatii apropiate, a introdus subventii ecologice fara precedent care au amenintat economia europeana.

Intre timp, in iunie 2024 vor avea loc alegeri la nivelul UE, iar oficialii de la Bruxelles declara deschis ca au timp pana la sfarsitul acestui an pentru a finaliza actiunile politice. Oficialii considera ca nu vor putea adopta noi acte legislative incepand cu luna ianuarie, avand in vedere ca legislatorii sunt concentrati pe campania electorala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: