Oficialii talibani din Afganistan trimit femeile fara rude masculine la inchisoare pentru a le proteja de violenta de gen

externe

talibani, femei, Afganistan, inchisoare, protectie

Un raport al ONU publicat joi releva un fapt uimitor si totodata ingrijorator: oficialii talibani trimit femeile afgane la inchisoare pentru a le proteja de violenta de gen. Inainte ca talibanii sa preia puterea in 2021, in Afganistan existau 23 de centre de protectie a femeilor, sponsorizate de stat, unde supravietuitoarele violentei de gen puteau sa se refugieze. Acum nu mai exista niciunul, se arata in raportul ONU.

Oficiali din administratia condusa de talibani au declarat Misiunii de asistenta a ONU in Afganistan ca nu este nevoie de astfel de adaposturi si ca acestea sunt un concept occidental pe care religia islamica nu-l agreeaza, transmite agentia de stiri Associated Press.

Prin urmare, talibanii trimit femeile la inchisoare daca nu au rude de sex masculin la care sa stea sau daca rudele de sex masculin sunt considerate nesigure, se arata in raport. Autoritatile au cerut, de asemenea, rudelor de sex masculin angajamente sau declaratii sub juramant ca nu vor face rau unei rude de sex feminin, invitand batranii locali sa fie martori ai garantiei, a adaugat raportul.

Femeile sunt trimise la inchisoare pentru protectia lor „intr-un mod similar cul cel in care inchisorile au fost folosite pentru a gazdui dependentii de droguri si persoanele fara adapost din Kabul”, se arata in raport.

Femeile si fetele au fost din ce in ce mai mult inchise in casele lor de la preluarea puterii de catre talibani in 2021. Lor le este interzis accesul la educatie dupa clasa a sasea, inclusiv la universitate, la spatii publice precum parcurile si la majoritatea locurilor de munca. Li se cere sa ia cu ele un insotitor de sex masculin in calatorii de peste 72 km si sa respecte un cod vestimentar.

Un decret al talibanilor din iulie a ordonat inchiderea tuturor saloanelor de infrumusetare, unul dintre putinele locuri in care femeile mai puteau merge in afara casei sau a mediului familial.

Potrivit raportului ONU, femeile nu mai lucreaza in sistemul judiciar sau in cadrul fortelor de ordine, nu li se permite sa se ocupe de infractiunile de violenta de gen si nu au voie sa se prezinte la serviciu decat atunci cand sunt chemate de catre superiorii lor de sex masculin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: