Ofiter din IGPR, condamnat la 5 ani si 10 luni de puscarie. A luat mita 1,1 milioane de euro, DNA l-a prins

news

Marius Aurelian Fleancu, ofiter de politie judiciara, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 5 ani si 10 luni inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat ca a cerut si primit de la un om de afaceri suma de 1,1 milioane de euro, reprezentand mita pentru a-l ajuta la clasarea unui dosar in care acesta din urma era cercetat pentru inselaciune.

Potrivit deciziei instantei, care nu este definitiva, Marius Aurelian Fleancu a fost condamnat la 4 ani si 5 luni inchisoare pentru luare de mita, 3 ani pentru trafic de influenta si 1 an si 3 luni pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

Pedepsele au fost contopite si a fost adaugat un spor, rezultand o condamnare de 5 ani si 10 luni inchisoare, plus interdictia de a exercita functia de politist pe o perioada de cinci ani, dupa ce iese din penitenciar.

In acelasi dosar a fost condamnat si un complice al politistului, Cristian-Nicolae Ploaie, care a primit 4 ani inchisoare cu executare.

Conform actului de acuzare al DNA, in perioada februarie – aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu era ofiter de politie judiciara in cadrul IGPR – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, fiind delegat la Parchetul General pentru a participa la o ancheta intr-un dosar in care omul de afaceri Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, era cercetat pentru inselaciune.

Prin intermediul complicelui sau, Cristian-Nicolae Ploaie, ofiterul de politie a luat legatura cu omul de afaceri si i-a cerut peste un milion de euro, promitand ca va obtine clasarea dosarului respectiv. Politistul sustinea ca banii primiti ca mita urma sa-i imparta cu procurorul de caz si procurorul sef de sectie de la Parchetul General.

„Banii respectivi ar fi fost pretinsi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), in schimbul promisiunii ca: ar urma sa faca cercetari intr-un anume sens, astfel incat probele stranse sa conduca la desfiintarea concluziilor expertizei deja facute in cauza si in cele din urma la o solutie de clasare; ar urma sa intervina la procurorul de caz si la procurorul ierarhic superior (asupra carora a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta), astfel incat sa se dispuna solutia clasarii, iar eventualele plangeri fata de clasare sa fie respinse”, mentioneaza anchetatorii, citati de Agerpres.

Intre politist, Cristian-Nicolae Ploaie si omul de afaceri Bogdan Savin au avut loc mai multe intalniri, in biroul acestuia din urma sau la un hotel din Capitala, unde a fost negociata suma ceruta ca mita pentru a obtine clasarea dosarului.

Pentru a dovedi „seriozitatea” demersului sau, politistul i-a permis lui Cristian-Nicolae Ploaie accesul la date si informatii din dosarul respectiv care nu erau destinate publicitatii, astfel incat sa-i creeze omului de afaceri, cu ocazia intalnirilor avute, convingerea ca ajutorul promis este real.

Informatiile erau legate de: probele administrate in dosar, masurile asiguratorii instituite si bunurile asupra carora au fost aplicate, masurile asiguratorii ce urmau a fi instituite si bunurile asupra carora urmau a fi aplicate sechestrele asiguratorii si activitatile de urmarire penala ce urmeaza a fi efectuate.

Intalnirile dintre cei trei au fost monitorizare de procurori, dupa ce omul de afaceri Bogdan Savin a facut un denunt la DNA.

La sfarsitul lunii aprilie 2020, intermediarul Cristian-Nicolae Ploaie a fost prins in flagrant de DNA in timp ce primea suma de 1,1 milioane de euro de la omul de afaceri, iar pe 2 mai 2020 era retinut si ofiterul de politie Marius Aurelian Fleancu, acesta fiind arestat preventiv si trimis peste o luna in judecata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: