externe

Ofiter GRU lichidat de ucraineni, inmormantat cu onoruri militare. Creste furia in Rusia: „De ce a fost nevoie sa ne trimitem baietii in acest iad?”

Rusia a recunoscut ca si-a pierdut primul spion, ofiter al serviciilor de informatii militare GRU, in razboiul din Ucraina.

Iar luni s-a aflat, de asemenea, ca doi ofiteri de informatii de elita parasutisti au fost ucisi, anunta publicatia britanica Evening Standard.

Capitanul Alexey Glushchak, in varsta de 31 de ani, din Tyumen, in Siberia, a murit in luptele din portul ucrainean Mariupol, dar rusii nu au oferit detalii despre modul in care a fost ucis agentul GRU.

„Din cauza secretului strict al operatiunii militare, circumstantele mortii eroului din Tiumen nu sunt dezvaluite”, se arata intr-un comunicat.

GRU s-a aflat in spatele otravirii cu Novichok a fostului sau spion Serghei Skripal – care dezertase in Marea Britanie – la Salisbury in 2018.

Glushchak a fost inmormantat cu onoruri militare complete de catre o garda de onoare.

In ziua in care ofiterul de informatii militare a murit, acesta a vorbit cu sotia si mama sa in Rusia. Le-a sunat pentru a le felicita cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, dar in aceeasi zi, seara, ele au aflat ca a fost ucis.

El va fi decorat post-mortem.

Un alt ofiter care a murit a fost Georgy Dudorov, comandantul adjunct al companiei de recunoastere pentru activitati politico-militare din cadrul regimentului 137 al Diviziei 106 de Garzi Aeropurtate Tula.

„O coloana din compania sa a fost atacata cu artilerie de catre detasamentele nationaliste ucrainene si, aflandu-se fata in fata cu pericolul, si-a indeplinit cu onoare datoria militara fata de Patrie, primind rani mortale”, se arata intr-un comunicat.

Un alt ofiter de informatii, parasutist,  ucis a fost Aleksey Aleshko, absolvent al prestigioasei Scoli Superioare Aeropurtate a Garzilor din Ryazan. Locotenentul a murit salvand vietile a „sute de vieti ale camarazilor sai”, a declarat guvernatorul din Tula, Alexey Dyumin, fost bodyguard de incredere al lui Putin, promovat la o cariera politica.

Decesele coincid cu primele manifestari de furie si consternare in legatura cu numarul mare de sicrie care se intorc acum in Rusia. Moscova nu a oferit un total actualizat al celor ucisi in razboi.

Multe inmormantari vizibile in prezent in mass-media sunt pentru soldatii ucisi la sfarsitul lunii februarie.

Rusia are nevoie de doua saptamani sau mai mult pentru a le transporta trupurile inapoi la rude, dintre care multe locuiesc in Orientul Indepartat rusesc, la mii de kilometri de zona sangeroasa de razboi.

Durerea este evidenta intr-un numar tot mai mare de postari  pe retelele de socializare.

„Cand se va opri acest lucru, vedem sicrie aproape zilnic?”, a spus unul dintre rusi.

„De ce a fost nevoie sa ne trimitem baietii in acest iad?”, a intrebat altul.

O inmormantare a avut loc, de asemenea, pentru caporalul Danil Novolodsky, in varsta de 24 de ani, un artilerist principal intr-o baterie de artilerie de asalt aerian. El a fost decorat cu Ordinul Curajului in baza unui decret semnat de presedintele rus. El era din Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia din Siberia, o regiune majoritar budista, care a suferit un numar disproportionat de decese in randul soldatilor rusi ucisi in Ucraina.

Inaintea invaziei, zeci de mii de soldati au fost trimisi in vest pe calea ferata transsiberiana pentru a lupta in razboiul care se apropia.

O alta inmormantare din aceeasi regiune a avut loc pentru Vladimir Plekhanov, in varsta de 24 de ani, un orfan crescut de o familie adoptiva in viata.

Un alt agent GRU, Sagyndyk Kudaibergenov, 22 de ani, din Tyumen, a fost inmormantat de asemenea cu onoruri militare. El a fost ucis de focuri de mortier in timp ce desfasura echipamente de comunicatii peste un rau. A murit pe 26 februarie, dar inmormantarea sa a avut loc abia pe 11 martie.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

2 minute ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

16 minute ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

2 ore ago

Propagandistii Kremlinului sustin ca Occidentul a pierdut Razboiul Rece: „Finlanda si-a mentinut existenta datorita Uniunii Sovietice”

Directorul general al studioului de film Mosfilm, Karen Sahnazarov, sustine ca Uniunea Sovietica a castigat…

3 ore ago

Diana Sosoaca, discurs legionar in plenul Parlamentului: „Iudeo-bolsevicii au omorat peste 800.000 de romani in temnitele comuniste”

Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut, marti, 14 mai, in Parlament, cu ocazia „Zilei solidaritatii si…

O oră ago