OLAF revine la cazul hotiilor lui Dragnea: „Romania este campioana fraudelor cu bani europeni”

politica

Romania este campioana fraudelor cu bani europeni, iar cazul TelDrum-Dragnea e dat ca exemplu de OLAF (Biroul European Anti-Frauda), in raportul sau anual, dupa ce Romania a fost tara cu cele mai multe investigatii legate de frauda in cheltuirea banilor europeni, in 2017.

Potrivit raportului, citat de g4media.ro, Romania a facut obiectul a 11 investigatii din partea OLAF, cele mai multe din intreaga Uniune Europeana (UE), iar cazul emblematic pentru fraudarea banilor europeni, in opinia OLAF, este dosarul TelDrum, in care liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a fost pus sub urmarire penala de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la finalul anului trecut. In dosar mai sunt urmarite penal alte opt persoane pentru fapte similare.

DNA preciza ca acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizari a Oficiului European Antifrauda (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea savarsirii mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene. Tel Drum chiar ar fi modificat lungimea unui drum judetean, intr-un proiect cu fonduri europene. Bornele kilometrice, montate din 800 in 800 de metri.

Biroul antifrauda subliniaza si cele mai frecvente cauze si metode de subtilizare a banilor europeni:

– coruptia;
– conflictul de interese;
– manipularea licitatiilor de acordare a lucrarilor.

”Una dintre cele mai des intalnite practici de fraudare a fondurilor europene in 2017 au fost intelegerile dintre castigatorii licitatiilor si beneficiarii lucrarilor. Conflictul de interese a fost si el prezent in multe din cazurile investigate de OLAF, uneori implicand demnitari de rang inalt”, se arata in raportul Olaf.

Dosarul TelDrum, in care Liviu Dragnea este urmarit penal, este dat drept exemplu ilustrativ pentru fraudele cu bani europeni comise in Romania.

”In urma cercetarilor, OLAF a descoperit ca autoritatile unui judet, beneficiare ale fondurilor, s-au inteles cu cei care au redactat caietul de sarcini pentru a include conditii restrictive astfel incat doar o singura companie sa indeplineasca conditiile de participare. Compania respectiva a castigat licitatia, celelalte fiind descalificate. In cadrul acestei intelegeri, au fost falsificate un mare numar de documente, inclusiv proiectul tehnic si un memorandum pentru constructia unui drum, precum si verificarile de structura ale proiectului”, se arata in raportul institutiei europene.

Aceste documente falsificate, mai arata OLAF, nu au fost folosite doar pentru a truca licitatia de reabilitare drumului, dar au fost trimise si autoritatii de management ca justificare pentru efectuarea platilor.

Prejudiciul calculat in acest caz a fost de aproximativ 21 de milioane de euro, iar OLAF a sesizat DNA pentru recuperarea banilor si tragerea la raspundere a celor responsabili.

”In urma sesizarii primite, DNA a deschis o ancheta penala, iar in noiembrie 2017 a pus sub acuzare mai multi demnitari de rang ai statului roman pentru fraude cu bani europeni, constituirea unui grup infractional organizat si obtinerea foloase necuvenite”, mai precizeaza OLAF in raportul anual.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunta ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru constituire de grup infractional, abuz in serviciu si infractiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost savarsite in dosarul “Tel Drum” in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

Pe 22 noiembrie, procurorii anticoruptie au anuntat si instituirea masurii asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile detinute de Liviu Dragnea si de ceilalti suspecti din dosarul “Tel Drum”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: