Olaf Scholz vine la Bucuresti. Intalnire trilaterala Romania, Germania si Republica Moldova

news

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, il va primi luni, 3 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectueaza in Romania. De asemenea, Presedintele Romaniei va gazdui o reuniune trilaterala la care va participa impreuna cu Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, si Cancelarul Olaf Scholz, transmite Administratia Prezidentiala printr-un comunicat.

Vizita Cancelarului german reprezinta un moment de reconfirmare a relatiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre Romania si Republica Federala Germania, care se bazeaza pe o prietenie traditionala, relatii istorice si interumane extinse, precum si pe interesul comun in ceea ce priveste securitatea europeana in contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Discutiile Presedintelui Klaus Iohannis cu Cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea si aprofundarea, in continuare, a cooperarii romano-germane in toate domeniile de interes comun. Va fi accentuat interesul ambelor parti pentru dinamizarea schimburilor economice si a investitiilor, avand in vedere faptul ca Germania este cel mai important partener comercial al tarii noastre si al doilea investitor in economia romaneasca, dar si a cooperarii sectoriale. Totodata, se va urmari asigurarea unei coordonari stranse in cadrul UE si NATO.

In planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, cu o atentie speciala acordata procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, masurile pentru sprijinirea Ucrainei si a Republicii Moldova, asigurarea competitivitatii economiei europene, securitatea energetica, schimbarile climatice si tranzitia verde.

Presedintele Klaus Iohannis si Cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situatia de securitate generata de agresiunea militara a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, prin prisma evolutiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensionala a Ucrainei, ajutorarea refugiatilor, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene catre piata globala, precum si sprijinirea parcursului european al acestei tari. Va fi abordata, totodata, cooperarea romano-germana in domeniul apararii pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Aliantei Nord-Atlantice si pentru a intari securitatea regiunii Marii Negre.

Presedintele Romaniei si Cancelarul Federal vor evidentia rolul important jucat de comunitatea romaneasca din Germania si de minoritatea germana din tara noastra, cu o contributie majora la apropierea si cunoasterea reciproca a celor doua natiuni.

Reuniunea trilaterala pe care o va gazdui Presedintele Romaniei are ca obiectiv consolidarea sprijinului in toate domeniile pentru asigurarea rezilientei, a stabilitatii si a securitatii Republicii Moldova si pentru sustinerea parcursului european al Republicii Moldova.

Discutiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm si neabatut din partea partenerilor Chisinaului, in special in conditiile in care Republica Moldova este supusa unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constitutionale.

In cadrul intrevederii va fi discutat, totodata, sprijinul pentru avansarea integrarii europene a Republicii Moldova, singura optiune capabila sa asigure un viitor democratic, prosper si stabil pentru cetatenii sai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: