Olanda e gata sa trimita avioane F-16 in Ucraina. Ministrul Apararii: „Nu exista niciun tabu pentru livrarea de echipamente militare”

externe

Cabinetul olandez va analiza posibilitatea de a furniza avioane de lupta F-16 Ucrainei daca guvernul de la Kiev va solicita acest lucru. In timpul unei dezbateri parlamentare de joi, ministrul Afacerilor Externe Wopke Hoekstra a declarat ca cabinetul va analiza o astfel de solicitare cu „mintea deschisa”, informeaza NL Times.

La Davos, ministrul Apararii, Kajsa Ollongren, a declarat, de asemenea, ca Olanda este dispusa sa contribuie la plata tancurilor moderne Leopard 2 pe care alte tari le trimit Ucrainei. „Este cu siguranta un lucru pe care suntem dispusi sa il facem”, a declarat ea pentru Bloomberg.

Hoekstra a spus ca nu exista „niciun tabu” pentru livrarea de echipamente militare. Sjoerd Sjoerdsma (D66) a cerut cabinetului sa furnizeze F-16 si vehicule de lupta de infanterie fortelor armate ucrainene. Multi se tem ca Rusia va lansa o alta ofensiva majora in urmatoarele luni.

Potrivit lui Hoekstra, Olanda trimite doar echipamentele pe care le solicita Ucraina. In prezent, Kievul are nevoie in principal de arme grele. Tara cere de ceva timp tancuri de lupta moderne. Polonia si Finlanda vor sa trimita tancurile germane Leopard 2, dar au nevoie de permisiunea Germaniei.

Berlinul tergiverseaza insa. Guvernul german este supus unei presiuni intense pentru a permite ca aceste tancuri sa ajunga in Ucraina. Olanda este dispusa sa ajute si sa plateasca pentru a trimite tancurile in Ucraina, a declarat Ollongern la Davos, dar livrarea trebuie sa aiba loc in cadrul unei coalitii europene sau NATO.

„Asteptam pozitia Germaniei in aceasta privinta, dar eu sunt in favoarea incercarii de a gasi o solutie si de a trimite tancuri in Ucraina. De fiecare data, am aratat ca suntem capabili, impreuna, sa oferim Ucrainei ceea ce are nevoie”, a declarat Ollongren pentru Bloomberg.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: