Olanda, lectie de curaj pentru Ungaria lui Orban: „Vom continua sa livram arme Ucrainei chiar daca aceste livrari ar putea deveni tinta unor atacuri rusesti”

externe

Olanda si alte tari NATO vor continua sa livreze arme Ucrainei, chiar daca aceste livrari ar putea deveni tinta unor atacuri rusesti, a declarat miercuri ministrul olandez al apararii, Kajsa Ollongren.

„Olanda si alte tari vor continua sa livreze arme Ucrainei”, a declarat Ollongren la sosirea sa pentru o reuniune cu ministrii apararii din NATO la Bruxelles.

„Ucraina are dreptul de a se apara, vom continua sa o sustinem”, a subliniat Ollongren.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat luni ca recentul atac rusesc asupra bazei militare de la Iavoriv, in vestul Ucrainei, in apropiere de Lvov si de granita cu Polonia, arata cata dreptate a avut Ungaria cand a decis sa nu autorizeze transferul de arme catre Ucraina, transmite EFE.

„Atacurile evidentiaza importanta deciziei de a nu permite tranzitul prin tara (Ungaria) a armelor letale catre Ucraina”, decizie pe care guvernul de la Budapesta o va mentine, a spus Szijjarto intr-un video publicat pe Facebook.

In opinia sefului diplomatiei ungare, recentul atac rusesc asupra Centrului International pentru Mentinerea Pacii si Securitatii, din apropiere de Leopolis, soldat cu 35 de morti, „ar putea fi o demonstratie ca rusii vor sa distruga transporturile de arme pe care Ucraina le primeste din Occident”.

Szijjarto a explicat ca guvernul ungar se teme sa puna in pericol populatia tarii si mai ales minoritatile maghiare care traiesc in regiunile vestice din Ucraina, in cazul in care ar autoriza tranzitarea teritoriului sau a armelor destinate armatei ucrainene.

Guvernul ungar, condus de ultranationalistul Viktor Orban, unul dintre aliatii cei mai apropiati ai Kremlinului din Uniunea Europeana, s-a alaturat partenerilor sai europeni in ceea ce priveste sanctiunile impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina. Totusi, spre deosebire de multe alte state membre ale UE si NATO, Ungaria respinge vanzarea de arme catre Kiev si nu permite transporturilor de armament sa tranziteze teritoriul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: