Olanda PLESNESTE din nou Romania: „NU sunteti pregatiti pentru Schengen”

news

Parlamentul olandez nu sustine, momentan, aderarea Romaniei la Schengen, deoarece considera ca Bucurestiul nu a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni membru al UE, a declarat ambasadorul Matthijs van Bonzel, adaugand ca exista o legatura intre Schengen si respectarea standardelor europene.

Intrebat daca Olanda sustine sau nu aderarea Romaniei la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: „In acest moment, aderarea nu este sustinuta de Parlamentul olandez pentru ca Parlamentul nu considera ca Romania a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene„.

„Romania nu era pregatita in momentul aderarii. Era pregatita din multe puncte de vedere, dar nu in cele esentiale. Vorbesc aici de legislatie, de sistemul judiciar, de functionarea lui, de eficienta si impartialitate in modul de aplicare a legilor, de coruptia institutionala„, a afirmat, intr-un interviu la Realitatea TV, ambasadorul olandez, citat de Mediafax.

Totodata, Matthijs van Bonzel a subliniat faptul ca exista o legatura intre Schengen si respectarea standardelor UE.

„Unii politicieni au negat aceasta legatura in cei trei ani de cand ma aflu aici. Dar exista o legatura foarte puternica. Legatura este urmatoarea: odata ce devii membru al UE si indeplinesti toate cerintele impuse de acest statut si poate nu toate statele le respecta in practica dar macar incearca sa faca tot ce le sta in putinta pentru a demonstra ca situatia este sub control. Romania a aderat fara sa indeplineasca aceste cerinte dar acum recupereaza” ajungand la nivelul la care ar fi trebuit sa fie in 2007, a precizat diplomatul.

„Am acceptat Romania doar cu aceasta lista de sarcini fiind de deplin convinsi ca va realiza toate aceste lucruri. Cand citesti raportul MCV (…) da, vedem progrese dar, nu, Romania nu a atins nivelul maxim. Odata ce va ajunge la acest nivel vom merge in Parlament si le vom spune parlamentarilor nostri ca Romania indeplineste toate conditiile pe care ar fi trebuit sa le indeplineasca atunci cand a devenit tara membra UE”, a afirmat el.

Van Bonzel a explicat ca printre lucrurile pe care Romania le mai are de indeplinit se afla confiscarea averilor ilicite, rata in prezent fiind de doar 10%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: