Olanda prezinta „cele mai profunde scuze” pentru masacrul de la Srebenica: „Evenimentele din 1995 au dus la o suferinta umana profunda, care este palpabila aici pana in ziua de azi”

actualitate

La cea de-a 27-a aniversare a atrocitatilor de la Srebenica, care au dus la uciderea a 8.000 de barbati si baieti musulmani, Olanda si-a cerut scuze rudelor victimelor si supravietuitorilor pentru ca fortele olandeze de mentinere a pacii nu au reusit sa impiedice macelul, anunta Deutsche Welle.

Olanda si-a prezentat luni „cele mai profunde scuze” pentru rolul jucat de fortele olandeze de mentinere a pacii in genocidul de la Srebrenica.

Aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucisi cu brutalitate de fortele sarbe bosniace atacatoare in urma cu 27 de ani.

Pentru prima data de la masacrul din 1995, ministrul olandez al apararii, Kajsa Ollongren, si-a cerut scuze supravietuitorilor pentru esecul fortelor olandeze de mentinere a pacii de a preveni crimele.

„Comunitatea internationala nu a reusit sa ofere o protectie adecvata oamenilor din Srebrenica. Guvernul olandez impartaseste responsabilitatea pentru situatia in care a avut loc acest esec. Si pentru aceasta, ne prezentam cele mai profunde scuze”, a declarat Ollongren in timpul unei ceremonii la Potocari.

Crimele de la Srebrenica au avut loc la sfarsitul razboaielor balcanice din anii 1990.

Fortele sarbilor bosniaci au invadat zona olandeza de protectie a ONU de la Srebrenica si au masacrat 8.000 de barbati si baieti musulmani. Cadavrele acestora au fost aruncate in gropi comune.

Fortele de mentinere a pacii, guvernul olandez si Organizatia Natiunilor Unite au fost aspru criticate pentru ca nu au reusit sa previna aceste crime.

Macelul, considerat un act de genocid de catre Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie, a fost cea mai grava atrocitate din timpul razboiului, in care au murit aproximativ 100.000 de persoane.

Instantele olandeze stabilisera deja ca Olanda este partial responsabila pentru caderea orasului Srebrenica, iar supravietuitorilor li s-au platit despagubiri.

Ollongren le-a spus supravietuitorilor: „Evenimentele din 1995 au dus la o suferinta umana profunda, care este palpabila aici pana in ziua de azi. Noi nu va putem scuti de aceasta suferinta. Dar ceea ce putem face este sa privim istoria drept in ochi”.

Luna trecuta, premierul olandez Mark Rutte si-a cerut scuze pentru modul in care guvernul a tratat sute de soldati olandezi care au fost trimisi sa apere enclava Srebrenica in timpul razboiului din Bosnia din 1992-1995.

Rutte a recunoscut ca unitatea Dutchbat III a primit o „sarcina imposibila” de a mentine pacea in estul Bosniei fara resurse suficiente.

Mii de oameni s-au adunat luni pentru a comemora cea de-a 27-a aniversare a atrocitatii.

Cincizeci de victime nou identificate au fost onorate si reinhumate.

Cincizeci de victime recent identificate ale masacrului de la Srebrenica au fost onorate si reinhumate la Potocari, in Bosnia

Funeraliile in masa ale celor identificati au loc in fiecare an la 11 iulie, data preluarii puterii de catre fortele generalului sarb bosniac Ratko Mladic, care a fost inchis pe viata pentru crime de razboi.

Descoperirea ramasitelor scheletice din timpul masacrului a devenit rara in ultimii ani, chiar daca aproximativ 1.200 de persoane nu au fost inca gasite, potrivit Institutului pentru persoane disparute din Bosnia-Hertegovina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: