Olanda s-a saturat de minciunile Rusiei. Ambasadorul Moscovei la Haga a fost convocat pentru explicatii

externe

Ambasadorul Rusiei la Haga a fost convocat vineri la MAE olandez, in urma criticilor exprimate de Moscova dupa publicarea raportului final privind doborarea avionului Boeing 777 malaezian pe 17 iulie 2014 in estul separatist al Ucrainei, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Concluzia raportului intocmit de o echipa internationala condusa de Olanda tara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, este ca avionul a fost lovit de o racheta antiaeriana de tipul Buk adusa din Rusia in zona de conflict controlata de rebelii prorusi, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat inapoi in Rusia.

Rusia a calificat imediat documentul drept ‘partinitor si motivat politic’ si a negat din nou ca separatistii prorusi din estul Ucrainei ar fi doborat avionul, acuzand in schimb armata ucraineana.

In replica, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a declarat vineri ca ‘criticile nefondate impotriva investigatorilor sunt inacceptabile’, intrucat pun la indoiala integritatea, profesionalismul si independenta investigatorilor, el insistand ca echipa de experti si-a desfasurat activitatea fara sa fie influentata in vreun fel.

Totusi, Rusia a raspuns pozitiv demersului MAE olandez, purtatorul de cuvant al Kremlinului mentionand ca ‘dialogul este intotdeauna bun’.

Investigatia legata de doborarea cursei MH17 a fost efectuata de o echipa autorizata printr-o rezolutie a ONU si alcatuita din experti olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci si belgieni. Probele stranse vor putea fi prezentate in viitor in fata unui tribunal. Parchetul olandez a identificat si circa o suta de persoane care ar putea fi implicate in atacul asupra avionului malaezian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: