Olguta a ordonat, Raed Arafat s-a executat. A fost anulat proiectul de sprijinire a celor peste 65 de ani

news

Poiectul lansat de doua ONG-uri si de DSU prin care persoanele de peste 65 de ani ar fi urmat sa fie sprijinite cu alimente si medicamente dupa ce ar fi apelat un numar unic de telefon a fost anulat. Ordinul prin care se aproba proiectul de catre secretarul de stat Raed Arafat a fost suspendat dupa ce deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a facut scandal, sustinamd ca ONG-urile actionau la comanda politica.

Proiectul „Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a varstnicilor in perioada epidemiei de SARS-CoV-2” a fost aprobat luni, 13 aprilie, printr-un Ordin al Ministerului Afacerilor Interne si al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, fiind semnat de seful DSU, Raed Arafat. O zi mai tarziu, ordinul a fost suspendat, anunta hotnews.ro. Suspendarea ordinului s-a facut la presiunile unor primari.

Persoanele in varsta urmau sa fie contactate cu ajutorul unui robot telefonic si sa li se adreseze un set de 10 intrebari-standard cu ajutorul carora sa fie identificate nevoile lor. Apoi, voluntarii ORS si ai DSU ar fi trebuit sa urmareasca indeplinirea acestor nevoi de catre autoritatile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus ca au nevoie de ajutor.

Vlad Mixich, membru al boardului Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate, a atras atentia in urma cu trei zile ca Lia Olguta Vasilescu si PSD incearca sa blocheze proiectul.

„Ce urmeaza este un mesaj foarte IMPORTANT pentru mine. Pentru ca nu mai accept ca munca mea si a atator oameni buni sa fie batjocorita de politruci. Caci asta se intampla acum: muncim sa ajutam si vine Lia Olguta Vasilescu si murdareste.

Lucram pro bono de trei saptamani la un proiect prin care nevoile persoanelor peste 65 de ani in contextul pandemiei sunt identificate si pentru a ajuta autoritatile sa raspunda acestor nevoi.

Am construit o echipa mare formata din medici, IT-isti, studenti la medicina, totul derulat in parteneriat cu institutiile statului: Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), Secretariatul Guvernului si STS, pe a carui platforma va functiona tot. E exemplul cel mai frumos de parteneriat public-societate civila-privat intr-o situatie de criza.

Si vine acest personaj sa murdareasca implicarea voluntara a atator oameni acuzand ca am vrea sa furam baze de date. Desi toate datele sunt gazduite pe platforma STS la care nimeni din afara nu are acces.

Cum va functiona acest proiect (daca astfel de personaje nu vor reusi sa-l blocheze)?

* Autoritatile locale ofera Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta datele de contact ale persoanelor peste 65 de ani din judet. DSU incarca in platforma de apelare gazduita de STS numerele de telefon.
* Persoanele sunt apelate automat telefonic si o voce inregistrata le adreseaza 10 intrebari prin care sunt identificate nevoile lor: medicamente, cumparaturi esentiale, suport psihologic. Oamenii raspund verbal, prin Da sau Nu, nu e nevoie de niciun fel de cunostinte digitale sau de sute de operatori. In functie de nevoile exprimate de omul sunat, sunt emise alerte pentru autoritatile competente.
* Voluntarii DSU si Observatorul Roman de Sanatate urmaresc indeplinirea acestor nevoi de catre autoritatile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus ca au nevoie de ajutor.

Care este implicarea Observatorului Roman de Sanatate?

Am adus la un loc toate entitatile implicate si care pot ajuta – autoritati publice si private. Wisevoice a dezvoltat solutia software care este oferita gratuit, Microsoft, Google au oferit gratuit creditele necesare functionarii softului.

Am facut totul pentru ca varstnicii sa poata obtine urgent ajutorul de care au nevoie in perioada asta dificila.

De cand a inceput aceasta criza am muncit zi lumina si am ajutat oriunde a fost nevoie: campanie de informare medicala, materiale de protectie duse in spitale si acum incercam sa ajutam varstnicii. Toata lumea a inteles imediat: autoritatile, companii de IT, medicii si studentii, cu totii muncim sa trecem impreuna cu bine peste aceasta criza. Cu totii facem tot ce putem sa ajutam indiferent de ce simpatii avem, indiferent de ce religie sau de unde lucram. Pentru ca suntem impreuna in asta.

Mai putin personajul respectiv, ocupat in continuare cu murdaritul”, a scris Vlad Mixich pe Facebook.

Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a sustinut ca, prin aceasta initiativa, PNL vrea sa puna mana pe datele personale ale varstnicilor. Mesajul halucinant al Olgutei Vasilescu a fost apoi distribuit pe pagina oficiala a PSD.

„Dupa o luna in care primariile au identificat persoanele varstnice, au facut call center pentru ele, le-au sprijinit prin directiile de asistenta sociala si prin voluntariat, totul PE CHELTUIALA PROPRIE, s-a trezit si guvernul. Vrea baza de date pentru doua ONG-uri care au legatura cu partide politice. Voi sunteti sanatosi la cap? Pe munca primarilor, a functionarilor din primarii, a unor voluntari inimosi si pe banii contribuabililor din localitati voi vreti sa faceti politica? Solicit retragerea urgenta a acestui ordin RUSINOS!”, a scris Vasilescu.

Semnatura lui Raed Arafat pe ordinul initial prin care era permisa derularea acestui proiect.

Mai mult despre: ,

Comentarii: