Olguta comenteaza veninos de la Craiova prima sedinta a Guvernului Citu. Iohannis, caracterizat drept „ficus”

politica

Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu comenteaza veninos de la Craiova prima sedinta a Guvernului Citu, tinand sa aduca aminte ce a facut Guvernul Grindeanu in prima sedinta.

„La prima sedinta a Guvernului Grindeanu, am aprobat Ordonanta care majora pensii, elimina sau scadea impozite si taxe, majora salarii, acorda transport gratuit si burse studentilor, majora prestatiile persoanelor cu handicap. La prima sedinta de Guvern Catu s-a discutat despre o problema ‘arzatoare’ a Romaniei. Nu cumva ministrii care preiau portofoliile, sa o faca la aceeasi ora. Daca nu ati inteles cumva logica… Televiziunile trebuie sa fie de fata la fiecare, cand vine cu ficusul! Cum sa rateze momentul? Da! Stiu… Noi am guvernat prost… Nu am cunoscut prioritatile poporului…”, a scris Vasilescu pe Facebook.

Prim-ministrul Florin Citu a anuntat miercuri seara, in cadrul primei reuniuni a noului Cabinet, ca saptamana viitoare, miercuri, va avea loc prima sedinta de guvern si a cerut ministrilor sa pregateasca o serie de proiecte pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie si sustinerea mediului de afaceri.

„In aceasta seara nu facem sedinta de guvern. Sunt doar cateva lucruri pe care le pregatim pentru sedinta urmatoare, care o sa fie saptamana viitoare. Sunt cateva prioritati, in special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie si cateva necesare pentru sustinerea mediului de afaceri si finalizarea constructiei bugetului pe anul 2021. (…) Maine, cand se va face transferul la ministere – acolo deja exista materiale pregatite si ar trebui sa incepem avizarea, sa intram in procedura de avizare, pentru ca sa avem toate avizele inclusiv de la Consiliul Legislativ la sedinta de guvern de saptamana viitoare”, a spus Citu.

El i-a solicitat ministrului Muncii, Raluca Turcan, promovarea proiectului de ordonanta de urgenta pentru prelungirea masurilor active pana la 30 iunie 2021, aratand ca acesta trebuie sa fie gata saptamana viitoare.

„Promovarea proiectului de ordonanta de urgenta privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest pana la 30 iunie 2021 si aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare pana la acelasi termen, imediat dupa primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene, pana in data de 24 decembrie. Va fi emisa decizia de autorizare de catre Comisia Europeana, avem aceasta decizie, deci trebuie sa mergem mai departe. Tot legat de scheme de ajutor de stat, Comisia Europeana a emis decizia de prelungire cu sase luni a perioadei de functionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari, norme de finantare si garantare aferente au fost aprobate si sunt inaintate spre publicare in Monitorul Oficial”, au fost alte prioritati anuntate de premier.

Citu a facut referire si la proiectul de ordonanta de urgenta prin care este instituita schema de ajutor de stat pentru intreprinderi din domeniul HoReCa.

„Avem promovarea proiectului de ordonanta de urgenta prin care este instituita schema de ajutor de stat privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderi din domeniul HoReCa – turism, structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Nasui – pentru saptamana viitoare ar trebui sa fim gata cu toate avizele. Aceasta schema a fost prenotificata la Comisia Europeana. Dupa ce se vor transmite toate clarificarile necesare in vederea verificarii compatibilitatii schemei de ajutor de stat se va realiza si notificarea oficiala”, a spus premierul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat ca la Ministerul Economiei, pe care l-a condus, a fost prezentata in prima lectura o ordonanta de urgenta cu prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta si trebuie reluat circuitul de avizare cu noile ministere.

„Mai avem o problema cu o lege modificata in Parlament, legea apelor prin care s-a impus o aberatie de catre Parlament: un pret al apei uzinate de catre centralele de producere de energie electrica hidro de vreo trei ori mai mare in cazul in care nu-si monteaza contoare de masurare a apei, ori nu exista asa in Romania. A fost introdusa pe usa din dos in Parlament si trebuie sa rezolva si asta pentru ca vor creste foarte mult costurile cu apa”, a spus Popescu.

De asemenea, premierul a precizat ca la Ministerul Justitiei sunt pregatite doua ordonante.

„Da, trebuie o ordonanta de urgenta de prorogare a intrarii in vigoare a legii care reglementeaza numarul de judecatori la completurile de apel”, a mentionat ministrul Justitiei, Stelian Ion, iar Florin Citu a spus ca aceasta „ar trebui sa intre atunci in avizare de maine ca sa poata fi luate toate avizele pentru saptamana viitoare”.

Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, a spus ca este in pregatire un proiect de OUG care este asteptat si de autoritatile publice locale legat de posibilitatea prelungirii obiectivelor de investitii pe Programul National de Dezvoltare Locala etapa I, care ar expira la sfarsitul acestui an.

„Maine pornim in avizare si speram sa reusim sa venim cu el saptamana viitoare”, a adaugat Cseke Attila.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a amintit de legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, iar premierul a precizat ca aceasta va fi saptamana viitoare.

Mai mult despre: ,

Comentarii: