Olguta, cu conac in centrul Craiovei, plange de mila saracilor: „5% din populatie sunt hoti care va fura viitorul”

politica

Vicepresedintele PSD, Lia Olguta Vasilescu a distribuit o postare a lui Adrian Caciu, un pesedist care a facut parte din delegatia care a negociat programul de guvernare cu PNL, in care se sustine ca 5% din populatia Romaniei sunt „hoti care va fura viitorul”. Acesti 5% sunt evazionisti fiscal, iar Vasilescu si Caciu ii folosesc ca argument pentru a introduce „taxa de solidaritate”.

„Cam multa emotie cu taxa de solidaritate. Dincolo de fakenews si de faptul ca unii interimari nu stiu cum sta poporul, lucrurile sa stiti ca sunt grave. In timp ce voi saraciti, 14 mii de romani au devenit milionari in pandemie. Din 19 milioane.

In timp ce voi va ingrijorati de manipularile unor sindrofisti de dreapta, 90% din depozitele bancare, sunt detinute de doar 15% din deponenti, media depozitului fiind de peste 200 mii euro. In acelasi timp, 85% dintre cei care au depozite, detin doar 10% din valoarea acestora. Media unui depozit fiind de 1000 de lei.

Doar 50.000 de romani castiga peste 3000 de euro (doar 1% din total angajati) si 540 mii peste 1000 de euro, 39% din acestia fiind in sistemul public. 83% din angajati castiga sub 2800 de lei pe luna, iar 50% din salariati castiga sub 1600 lei pe luna.

Peste 4 milioane de pensionari castiga sub 2000 de lei pe luna.

Ce intelegeti de aici? Ca in Romania nu exista clasa de mijloc. Exista doar bogati si saraci. Cati sunt bogati? 12% din romani detin 92% din averea totala a romanilor. Credeti ca nu pot plati cativa lei in plus la impozite?

Este halucinant sindromul Stockholm de care sufera unii influenceri sau jurnalisti. Platiti cu mult sub 1000 de euro, varsa lacrimi de crocodil de teama ca bogatii, in vreme de criza, sa isi arate solidaritatea cu tara, cu nevoia de spitale, cu nevoia de infrastructura, cu nevoia de echilibru social.

Si sa va mai spun niste cifre: Evaziunea fiscala din Romania, evaluata la peste 12 miliarde euro anual este realizata de maxim 5% din populatie. 5% hoti va fura viitorul. Iar unii se opun ca hotii sa plateasca.

Economia neagra din Romania este evaluata la circa 60 de miliarde euro anual. Unii se opun ca averile de lux, multe dobandite din economia nefiscalizata, sa fie taxate. De ce se opun? Ca sa fiti voi, cei 16-18 milioane saraci.

Peste 80% din averi sunt alimentate din economia informala/gri/neagra. Este greu sa se plateasca impozit in plus pe venituri exceptionale, de tip speculativ?

Dar pensiile speciale? Este greu sa se plateasca un impozit mai mare pe ele, mai ales pe cele care depasesc 10.000 de lei pe luna? Ce este cu ipocrizia asta, mai ales din partea celor care vroiau desfiintarea sau impozitarea cu 90% pensiilor speciale? Florin Roman, nu tu vroiai impozitarea lor cu 90%? Acum te-ai ascuns?

Luati-va pastilele, stimati deontologi mercenari, Romania merita mai mult! Si va avea mai mult, mai devreme sau mai tarziu, oricat s-ar chinui cei care au jefuit aceasta tara sa se opuna”, a sustinut Caciu.

Citeste si: Aceasta este noua „casuta” a cuplului Olguta Vasilescu-Claudiu Manda. Are robinete cu foita de aur de 24K

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si-a reiterat duminica sustinerea pentru taxa de solidaritate, aratand ca aceasta ar urma sa fie introdusa in legea bugetului si ca nu va afecta veniturile clasei medii.

El a mai afirmat ca „luxul si prostia de obicei se platesc”.

„Este o discutie pe aceasta taxa. Noi o sustinem in continuare. Este o taxa pe activele de lux si pe venituri exceptionale. (…) Nu trebuie sa il definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciza. Acele produse care au acciza sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmeaza sa stabilim aceste praguri – fiindca toate lucrurile sunt legate – in functie de pachetul de munca”, a aratat el, intr-o declaratie acordata presei.

Potrivit acestuia, taxa ar urma sa fie introdusa in legea bugetului, care va fi dezbatuta in luna decembrie, avand aplicabilitate imediata dupa adoptare.

„Nu a spus nimeni nici de masini, nici de proprietati, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro. Exista active de lux in Romania si noi consideram ca trebuie impozitate. Uitati-va pe lege si veti vedea. Si exista venituri exceptionale. Daca ajungi sa castigi din venituri exceptionale, pe persoana fizica, peste un milion de euro – va dau un exemplu – e normal sa existe o taxa de solidaritate. Este peste tot in lume”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social democrat a subliniat ca este vorba despre o taxa modica, in contextul unei „discrepante imense” care exista in societate.

„Nu a vorbit nimeni de taxe noi. Vorbim de o taxa modica, pe care si-o pot permite anumite persoane (…) fiindca exista o discrepanta imensa in societate in momentul acesta si nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din Romania. (…) Se vorbeste foarte mult in Romania de cota unica. Daca am putea lamuri in acest moment, care este cota unica din Romania, ca eu nu mai identific foarte bine. 16 sau 10? E si 10 e si 16. Deci incercam sa facem o ordine in aceasta abordare. Asta nu inseamna ca este o taxa noua. Incercam sa echilibram aceasta abordare”, a spus el.

Intreba daca se va schimba sistemul de impozitare, Ciolacu a raspuns ca „nu”, insa a adaugat ca introducerea impozitului pe venitul global (IVG) reprezinta o „provocare pentru orice guvernare” si ca va fi discutata in anii urmatori, 2022, 2023, proces in care ar putea fi consultati si experti straini.

„Introducerea IVG cred ca este o provocare pentru orice guvernare si o sa o discutam in anii urmatori, in anul 2022, 2023. Poate o sa apelam si la expertii straini, fiindca ea, totusi, este aplicata in toata Europa. (…) Cred ca, cu acele exceptii din Codul fiscal, la un moment va trebui sa renuntam si sa avem un sistem unic de impozitare, asa cum este in toata Europa. Si luxul este lux. Dupa cum stiti si dvs, si stiu si eu, luxul si prostia de obicei se platesc”, a mai afirmat presedintele PSD. AGERPRES / (A – autor: Irinela Visan, editor: Marius Fratila, editor online: Irina Giurgiu)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: