Olguta si Mitraliera au innebunit de nervi. Seful AEP le-a spus ca nu au fost probleme cu tabletele. Refuza sa preia tabletele de la STS

politica

Presedintele AEP Constantin Buica a declarat, miercuri, ca tabletele folosite in sectiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate inainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorala si Serviciul de Telecomunicatii Speciale si nu au fost constatate „vulnerabilitati” in functionarea lor.

„Din informatiile noastre si asa cum arata sistemul informatic, nu ar trebui sa se poata efectua astfel de operatiune ca un cetatean sa poata sa mearga sa voteze si el sa nu fie identificat in sistemul informatic. Pe baza informatiilor puse la dispozitie de colegii nostri informaticieni, nu ar trebui sa existe vulnerabilitati in acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispozitia AEP si impreuna cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri si s-a constatat ca nu ar exista vulnerabilitati. Nu stiu daca mai exista o alta posibilitate ca dupa ce AEP sa fie autorizata aceasta tableta sa poata sa fie schimbata aplicatia. Nu cred ca ar avea cineva curaj sa o faca, deoarece pe legea penala introducerea in sistemele informatice electorale ale unor date si mecanisme este sanctionat penal”, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin Mituletu Buica, in cadrul audierilor din Comisia de anmchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai, informeaza Mediafax. Comisia este condusa de Lia Olguta Vasilescu, care promoveaza insistent scenariul „fraudarii” alegerilor. Din comisie face parte din Catalin Radulescu „Mitraliera”.

Acesta a mai spus ca a purtat discutii despre preluarea de catre AEP a sistemelor informatice folosite la vot, insa institutia condusa de Mituletu Buica nu avea capacitatea necesara pentru operationalizarea softului.

„Am avut discutii cu decidentii. In termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea institutionala de a prelua acest sistem informatic si comunicatile in ceea ce priveste alegerile din Romania. Exista in actul normativ pe care l-am infiintat o retea electorala nationala tocmai in scopul asta. Am identificat institutii care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel incat incet sa preluam aceste aplicatii si acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili ca este aceasta suspiciune cu privire la activitatea lor”, a declarat presedintele AEP.

Presedintele AEP a mai spus ca in cazul defectarii tabletelor, exista echipe de interventie pentru inlocuirea acestora, precizand ca in ziua alegerilor nimeni nu poate interveni in sistemele informatice.

„Centrele operative asigurate de STS au fost functionale si la alegerile anterioare din 2016, locale si parlamentare. Noi asteptam de la toate institutiile implicate sa vedem care au fost toate incidentele constatate de STS si ce anume trebuie reparat la aceasta aplicatie informatica. Aceste centre nu pot interveni pe sistemele informatice. Daca se defecteaza o tableta in sectia de votare, se deplaseaza echipa pentru a inlocui tableta, daca nu exista comunicatii se duc si remediaza partea de comunicatii. Pe sistemele informatice nu are voie sa umble nimeni in ziua alegerilor”, a declarat acesta.

Totodata, el a Mituletu Buica a declarat ca erorile din procesele verbale aparute la sectiile de votare pentru centralizarea rezultatelor votarii au fost preluate de Birourile Electorale Judetene.

De asemenea, oficialul institutional a mai transmis ca MAI si STS au informatii cu privire la operatiunile din tablete iar AEP va colecta aceste informatii care vor fi prezentate intr-un raport.

Constantin Buica a mai sustinut ca softul a fost pus la dispozitia partidelor cu 10 zile inaintea scrutinului, pentru auditare, insa formatiunile politice nu l-au cerut.

„La BEJ s-au pus la dispozitie CD-uri, medii de stocare cu aplicatiile de centralizare a rezultatelor si repartizarea mandatelor cu 10 zile inaintea votarii. La nivel national, reprezentantii acestor partide care le-au preluat pe baza de proces verbal si le-au dus la sediile partidelor pentru a fi auditate. Prin Ordonanta 6 am introdus posibilitatea ca partidele sa trimita informaticieni sa auditeze sistemele informatice de la vot inclusiv in ziua votarii si inainte cu 10 zile, astfel incat sa fie siguri cu totii ca ce au primit pe mediile de stocare se afla pe serverele si statiile de centralizare a rezultatelor votarii. Din informatiile mele, nu a venit nimeni”, a afirmat Buica.

Totodata, acesta a spus ca AEP a primit „foarte multe petitii”, insa niciuna privind fraude electorale sau dovezi clare privind frauda electorala.

„Ne-au sesizat de la ALDE cu cereri de frauda electorala, au fost solutionate de BEC ca nefiind sustinute si au fost respinse cererile de constatare a fraudei electorala. Aveau niste corectii pe prima pagina a procesului verbal iar pe spate nu s-au constatat modificari pe voturile valabile exprimate”, a declarat presedintele AEP.

Declaratiile presedintelui AEP vin in contextul in care ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marti, la audierile din Comisie ca operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una deficitara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: