Olguta Vasilescu s-a sucit cu 180 de grade, a uitat de comentariile rasiste pe care le facea acum 20 de ani

politica

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a postat luni pe pagina ei de Facebook un text in care vorbeste despre holocaustul romilor. In urma cu 20 de ani insa, Vasilescu avea numeroase articole rasiste in presa din Craiova.

„Ziua de astazi, 2 august, Ziua Europeana de Comemorare a Holocaustului Romilor, este una de mare durere pentru etnia roma. Acum 77 ani, intr-o singura zi, in tabere de la Auschwitz, aproape 3000 de romi au fost ucisi de catre nazisti. Majoritatea acestora era compusa din batrani, bolnavi, femei si copii.

In Craiova avem o comunitate roma bine conturata, numeroasa, pe care administratia locala nu o ignora. Iar eforturile comune de integrare se vad pe toate planurile: de la infrastructura pana la educatie, de la intalniri periodice pana la un consultant propriu, un reprezentant al vocii acestei comunitati in Primaria Craiova”, a scris Vasilescu pe Facebook, pozandu-se intre mai multe femei in cpstumatii traditionale rome.

Vasilescu nu a fost intotdeauna atat de toleranta. Ea si-a inceput cariera cu o serie de articole rasiste la adresa romilor. Ulterior a fost remarcata de Corneliu Vadim Tudor si astfel a ajuns in Parlament, de unde apoi a facut cariera in PSD.

In 2018, Vice Romania a descoperit numeroase articole rasiste scrie de Vasilescu in presa din Craiova. Ea isi semna articolele cu Oana Vasilescu.

Iata articolul din Vice:

Inca din prima luna de gazetarie, Olguta Vasilescu a dat lovitura in ale rasismului cu un interviu titrat „Cu tiganii – o problema mai aparte”. Daca te-ai astepta sa descoperi grozavii in acest text de o calitate umana incontestabila, atunci ai prea multe asteptari de la Olguta. Practic, ea s-a folosit de o singura replica rasista a directoarei unui leagan de copii pentru a-i scoate vinovati pe romi de propria existenta.

(…) Nu e singura pornire rasista din toamna lui ‘97. O luna mai tarziu, Olguta scria: „Tiganii pescari isi fac veacul in Piata Centrala”.

Revoltata ca, in loc sa existe o pescarie serioasa, „mafia cu produse piscicole a atins cote alarmante” in Craiova, asa cum i-a sesizat un pescar impatimit si roman din Craiova.

Olguta nu are nicio remuscare, asa ca mentioneaza intre paranteze „tigani (pardon, rromi)” si continua sa se planga in „mica mare tiganiada” ca romii au un singur drept esential, adica „de a da in cap ca sa ne ia bunurile noastre”. Nu, viitorul ministrul nu a devenit victima vreunei atrocitati, ci doar era nemultumita ca regele Cioaba a indraznit sa ceara la Haga returnarea bunurilor confiscate de la romii deportati in 1942.

Totusi, perla rasista a carierei gazetaresti ramane scurta scriere intitulata „Do you speak gipsy?” din rubrica Indiscretii. Olguta ii recomanda si primarului Vasile Bulucea sa ia lectii de romani „in ritmul in care se inmultesc tiganii” din Craiova. Altfel, viitorul ministru ne arata ca majoritatea are dreptul de a calca in picioare orice minoritate.

Mai mult despre:

Comentarii: