Olguta Vasilescu se razboieste acum cu Guvernul PSD-PNL: „Pretul la carbune s-a majorat cu 30% fara nicio justificare”

politica

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a afirmat joi, in cadrul sedintei Consiliului Local, ca in ultima saptamana Complexul Energetic Oltenia (CEO) a majorat din nou pretul la carbune cu 30%, refuzand sa furnizeze carbune catre CET 2 Craiova pentru perioada de iarna, asa cum si-a asumat in urma cu circa 5 luni, in momentul in care cele doua entitati s-au separat.

Potrivit primarului Craiovei, majorarea pretului carbunelui de catre CEO nu se justifica nici de vreo crestere salariala, „nici de alte lucruri care sa intre in tariful carbunelui”, iar daca aceasta majorare va fi aprobata de ANRE, atunci Consiliul Local Craiova va trebui sa o preia la capitolul „impuse”, lasand sa se inteleaga ca locuitorii Craiovei vor fi cei care ar putea fi nevoiti sa suporte o noua majorare a pretului la gigacalorie, in conditiile in care CET 2 este producatorul de energie termica al orasului.

„Noi (n.red.municipiul Craiova), la ora actuala, nu mai avem contract direct cu Complexul Energetic Oltenia, pentru ca in luna septembrie a anului trecut s-a facut o divizare in care CET II de fapt a devenit Termocentrale Craiova si este o entitate separata de Complexul Energetic Oltenia. In momentul in care s-a facut aceasta divizare, impreuna cu domnul Dan Vasile, care este directorul de la CET 2, am avut o discutie in biroul ministrului Energiei si cu reprezentantul de atunci al Complexului Energetic, domnul Burlan, ca aceasta divizare sa se faca in niste conditii nu bune pentru noi, ci macar acceptabile, pentru ca stiam ce o sa se intample. Nu bune, nu in sensul ca nu ni le-am fi dorit bune, ca ni le-am fi dorit foarte bune, dar am vazut de la ce s-a plecat si ce am reusit sa obtinem prin negocieri, ca intr-un final sa ne dam seama ca de fapt toate acele negocieri au fost in mare parte trecute cu vederea de cei de la Complexul Energetic Oltenia. Cand s-a maritat acest CET II, cand s-a scos din CEO, s-a maritat fara zestre, fara niciun fel de zestre, in sensul ca noi am solicitat niste lucruri, ni s-au promis ca se intampla si, din pacate, nu s-au intamplat aceste lucruri”, a spus Olguta Vasilescu.

Primarul Craiovei a mentionat ca in acel moment municipalitatea a solicitat sa i se dea cantitatea de carbune necesara pentru a putea acoperi incalzirea si apa calda in Craiova pe perioada de iarna, insa CEO nu s-a tinut de promisiune si a fost nevoie sa se ceara de la rezervele statului.

„Ni s-a spus ca da, ni s-a spus ca in luna noiembrie vom avea 200.000 de tone de carbune in rezerva Termocentrale Craiova. La ora actuala mai este carbune doar pentru o saptamana. Deci nu ni s-a pus la dispozitie aceasta cantitate de care am avut nevoie. In acel moment, cand am vazut ca nu exista niciun fel de intelegere la Complexul Energetic Oltenia si trebuia sa le livreze, de exemplu, trei navete pe zi si livrau doar doua, am facut apel la Rezerva de stat si am fost sprijiniti intr-o prima etapa ca in rezervele Termocentrale Craiova sa ramana doar 30.000 de tone in loc 60.000 iar acum, in disperare de cauza. Sunt lucruri pe care nu le-am spus pana acum cetatenilor, pentru ca n-am vrut sa panichez si le spun acum tocmai pentru ca s-au rezolvat. In disperare de cauza am ajuns inca o data la rezervele statului cerandu-le sa ni se puna la discutie cantitatea necesara de carbune ca sa putem sa trecem aceasta iarna”, a precizat Olguta Vasilescu.

Aceasta a subliniat ca nu intelege de ce Complexul Energetic Oltenia nu si-a respectat aceasta obligatie pe care si-a luat-o in luna august a anului trecut, la fel cum nu a respectat nici mentinerea pretului carbunelui.

„Apoi ni s-a spus ca ni se da carbunele la acelasi pret. Nu ni s-a dat la acelasi pret si, mai mult decat atat, in ultimele zile au majorat din nou pretul la carbune cu 30 %. Deci o alta promisiune care ni s-a facut si care nu a fost respectata. Nu inteleg de ce, pentru ca nu se poate spune ca anul acesta, de exemplu, ar fi crescut salariile la Complexul Energetic Oltenia sau ar fi alte lucruri care sa intre in tariful pe care il are carbunele. Nu exista nicio justificare. O sa vedem daca se aproba mai departe. Stiti cum este procedura: ca dupa ce se face o majorare de pret, trebuie sa ajunga la ANRE si ANRE-ul sa aprobe. Daca se aproba majorarea de catre ANRE, cumva lucram la impuse, pentru ca daca noi nu acceptam in Consiliul Local aceasta majorare, pur si simplu in acel moment nu ni se mai furnizeaza agent termic”, a evidentiat edilul municipiului Craiova, citata de Agerpres.

Vasilescu a subliniat ca nici pana in acest moment nu s-a dat hotararea de guvern necesara astfel incat municipalitatea sa preia toate conductele de la Complexul Energetic Oltenia prin care se distribuie agentul primar pentru a le putea schimba prin proiecte cu fonduri europene. „Deci au trecut deja 7 luni de zile si nici pana in acest moment hotararea de guvern nu este gata. Mai mult decat atat, potrivit ghidurilor de finantare pe fonduri europene, Craiova iarasi cred ca era singurul oras care nu putea sa acceseze fonduri europene pentru ca se trecuse acolo ca doar producatorii au voie. Cred ca noi si cu Galati nu suntem producatori. Doar producatorii au voie sa acceseze fonduri europene pentru schimbarea conductelor. L-am sunat pe domnul ministru Bolos, am gasit intelegere la el, cel putin asa mi-a spus: ca va modifica ghidul in asa fel sa putem fi eligibili. E foarte probabil ca atunci cand va aparea acest ghid sa putem sa fim eligibil”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termica al municipiului Craiova consta in sursele de producere si reteaua de transport primara care apartin CET II Craiova, centralele termice de bloc si reteaua secundara care apartine Termo Urban – societatea Consiliului Local Craiova, precum si cele 100 de puncte termice ale Termo Urban, alimentate tot de CET II.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: