Olguta Vasilescu stie mai bine decat specialistii in economie. Precizari de ultima ora privind dublarea salariilor

politica

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri seara, ca 60% dintre salarii vor fi marite cu suta la suta, iar 3% vor avea scaderi.

Intr-un interviu pentru Antena 3, Vasilescu a precizat ca Legea salarizarii, care urmeaza sa fie votata miercuri in Camera Deputatilor, prevede ca „60% vor avea cresteri si mai mari de suta la suta, salariile care la ora actuala sunt foarte mici, la nivelul salariului minim” si vor „scadea 3% (dintre salarii, n.r.), pentru ca erau atat de mari incat ceilalti bugetari nu le puteau ajunge din urma nici in 2022”.

Totodata, Vasilescu a spus ca salariul mediu pe economie va fi de 3.000 de lei.

Aceasta a mai spus ca se mai asteapta ca, pana marti, ministerul de finante sa spuna cu exactitate ce categorii de budgetari for intra cu mariri de la 1 ianuarie, obligatoriu toti cu 25 la suta, „dar posibil ca in educate si sanatate sa fie mai mult” si ce categorii vor intra de la 1 iulie cu mariri.

Aplicarea legii salarizarii unice va duce la situatia in care, probabil, dupa o jumatate de an inflatia si rata de indatorare a statului vor creste atat de mult, incat autoritatile vor fi nevoite sa taie la loc majorarile salariale, a declarat, luni, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

„Daca se insista pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsa de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicata o jumatate de an, dupa care nu vor mai exista bani, inflatia va creste, rata de indatorare a statului va creste si probabil foarte scurt timp vom reveni la situatia initiala, lucru care insa nu va fi simplu, pentru ca practic se vor taia salariile”, a spus Jianu, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.

„Ridicam inca o data acest semnal de alarma, pentru ca este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Si, inca o data, sa introducem intotdeauna sursa banilor”, a adaugat Jianu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: