Oligarhul moldovean care a pus la cale jaful secolului, sponsor principal pentru receptia de Centenar de la Chisinau

politica

Receptia gazduita de Ambasada Romaniei la Chisinau de Ziua Nationala a avut printre sponsorii principali fundatia liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, cel despre care se crede ca a orchestrat „jaful secolului” in Republica Moldova.

Sute de invitati – jurnalisti, politicieni, oameni de cultura, au fost invitati sambata la un hotel central din Chisinau pentru receptie, insa multi au fost surprinsi neplacut ca inca de la intrare, pe langa imagini cu Romania la Centenar, ii intampinau proiectii cu sponsorii evenimentului.

Chiar in primul rand a fost plasata fundatia lui Plahotniuc, Edelweiss, una care a starnit controverse de la aparitia sa prin finantarile dubioase si activizarea in preajma campaniilor electorale, scriu cei de la Cotidianul.md.

Sursa citata scrie ca mai multi invitati au plecat in 10-15 minute, deranjati de acest lucru. Vladimir Plahotniuc a fost si el prezent la receptie, alaturi de mai multi reprezentanti ai actualei guvernari.

„Plahotniuc este cel mai bogat om din Moldova. Iata cum il descria in 2016 revista americana Forbes: „El detine banci, hoteluri, cluburi de noapte si restaurante. A fost membru al Parlamentului, iar apoi a incercat sa devina prim-ministru, insa presedintele independent, Nicolae Timofti, a refuzat candidatura sa. Miliardul de dolari din cele trei banci (Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala) a disparut ca prin minune, jumatate din bani ajungand in Rusia, doar ca apropiatii si avocatii lui Plahotniuc se jura ca nu el a orchestrat jaful”.

Forbes mai scria ca Interpolul a realizat o investigatie a activitatilor lui Plahotniuc in Europa de Vest incepand cu 2007 si crede ca „oligarhul este asociat cu una dintre cele mai mari grupari mafiote ruse, Solntevskaia. Mai mult de un miliard de dolari a fost furat de un trio de oligarhi, iar cel putin jumatate din suma a fost spalata prin intermediul a trei banci rusesti”.

Comentarii: